Waddengebied

Gifcontainer van MSC Zoe gevonden op Duitse Wadden

Een bergingsbedrijf heeft donderdag een van de twee gifcontainers gevonden die begin dit jaar overboord zijn geslagen in het Waddengebied. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) vrijdag. Het zeeschip MSC Zoe verloor op 2 januari in totaal 342 containers. De container met het giftige dibenzoylperoxide is gevonden in het Duitse Waddengbied. De berger kijkt nu hoe deze veilig boven water kan worden gehaald. Een tweede container met gevaarlijke stoffen is nog niet gelokaliseerd. Inmiddels zijn van 221 containers één of meerdere delen gevonden, dat is inclusief 19 containers die op het strand aanspoelden. Het totale zoekgebied besloot zo’n 3.000 vierkante kilometer. Naar verwachting bevindt een groot deel van de containers zich ten noorden van Schiermonnikoog, Terschelling of in het Waddengrensgebied met Duitsland. (NRC)