Uber-concurrent

Succesvol beursdebuut taxidienst Lyft

Het debuut van taxi-app Lyft op de beurs in New York op vrijdag is vooralsnog een succes. De aandelen van het bedrijf stonden direct na het begin van de handel op ongeveer 20 procent winst. Lyft is de eerste rittendienst die naar de beurs gaat.

De Lyft-aandelen werden aangeboden voor 72 dollar (ruim 64 euro) per stuk. Bij de opening van de beurs schoot de prijs meteen omhoog naar meer dan 87 dollar. Daarna zakte de koers iets terug, om te eindigen op 78,29 dollar.

Lyft is alleen actief in de Verenigde Staten en Canada, waar het een marktaandeel heeft van 39 procent.

Het bedrijf is een directe concurrent van Uber, de wereldwijde marktleider op het gebied van taxi-apps. Via Lyft en Uber kunnen passagiers direct contact zoeken met een chauffeur die niet aangesloten hoeft te zijn bij een taxi-bedrijf. Lyft biedt naast taxidiensten en carpoolritten ook deelscooters, -fietsen en -stepjes aan in zijn app.

Ook Uber bereidt een beursgang voor. Die moet dit jaar plaatsvinden, tegen een waardering die aanzienlijk hoger ligt dan die van Lyft. Naar schatting zullen de Uber-aandelen samen een waarde van 100 à 120 miljard dollar hebben (grofweg tussen de 90 en 105 miljard euro). Lyft werd daarentegen voor zo’n 24 miljard dollar in de markt gezet.

De omzet van Lyft steeg de afgelopen jaren flink: van 343 miljoen dollar (305 miljoen euro) in 2016 naar 2,2 miljard (1,96 miljard euro) vorig jaar. Desondanks leed het bedrijf nog zwaar verlies. Vorig jaar bedroeg het tekort 911 miljoen dollar (ruim 811 miljoen euro).