In Duitsland opgepakte terreurverdachten vrijgelaten

De verdenking van de tien mensen zou zijn oorsprong hebben in een vergissing bij een afgeluisterd telefoongesprek.

Beeld van juli 2017, Duitse politie tijdens anti-terreuroefening. Justitie vermoedt dat de arrestanten een splintergroep of sympathisanten van IS zijn.
Beeld van juli 2017, Duitse politie tijdens anti-terreuroefening. Justitie vermoedt dat de arrestanten een splintergroep of sympathisanten van IS zijn. Foto Boris Roessler/DPA via AP

De tien terreurverdachten die de politie zaterdag heeft opgepakt, worden allemaal weer vrijgelaten. De verdenking van de tien mensen zou zijn oorsprong hebben in een vergissing van de politie.

Het ging om vermeende jihadisten uit Noord-Rijnland-Westfalen en Baden-Württemberg, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Volgens Bild waren het voornamelijk Tadzjieken, maar dat bevestigt de politie niet.

Volgens de procureur-generaal troffen de verdachten voorbereidingen om misdaden te plegen die de staatsveiligheid zouden bedreigen. Over de beoogde concrete doelen of acties van de verdachten was nog niets bekend. Later werden bij huiszoekingen geen wapens of bommen gevonden en bleek de verdenking waarschijnlijk een fout van de politie te zijn.

Telefoongesprek

Volgens informatie van Bild vormde een afgeluisterd telefoongesprek de aanleiding voor de arrestaties. In dat telefoongesprek zou zijn gezegd dat er iets zou gaan exploderen. Ook dacht de politie op de achtergrond een geluid te hebben gehoord dat klonk als het laden van een wapen.

Bovendien werd vrijdag al een 19-jarige Tadzjiek gearresteerd die in de binnenstad van Essen dwars door de voetgangerszone reed. Die vreemde en gevaarlijke autorit voedde de angst voor aanslagen met voertuigen. Ook daarom wilde de politie waarschijnlijk zo snel mogelijk ingrijpen. Het is overigens niet bekendgemaakt wat de 19-jarige automobilist bezielde toen hij door de voetgangerszone reed. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag.