Braziliaanse president Bolsonaro mag toch legercoup 1964 herdenken

Een dag eerder werd de aangekondigde herdenking door een Braziliaanse rechter verboden, maar het Hof van Beroep stelde de regering in het gelijk.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een bezoek aan Chili.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een bezoek aan Chili. Foto Alberto Pena/EPA

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro mag alsnog een herdenking organiseren van de legercoup in 1964. Dat meldt persbureau AFP. Een gerechtelijk verbod op zo’n herdenking werd zaterdagochtend (lokale tijd) door het Hof van Beroep nietig verklaard. Rechters verboden een dag eerder Bolsonaro’s plan, omdat het volgens hen niet met de grondwet en de democratische waarden in Brazilië strookt. Ook stelde de rechter vrijdag dat herdenkingsdagen altijd eerst moeten worden goedgekeurd door het parlement.

Maandag kondigde een woordvoerder van de president aan dat op 31 maart in de legerkazernes in het land de legercoup uit 1964 zou moeten worden herdacht. Het plan leidde onmiddellijk tot een storm van kritiek. Want na die staatsgreep volgde een dictatuur van 21 jaar, een periode waarin honderden mensen werden vermoord of verdwenen en duizenden mensen werden gemarteld.

Lees ook dit profiel over president Bolsonaro: De nieuwe Braziliaanse president predikt al dertig jaar geweld

Heimwee naar de militaire dictatuur

Geconfronteerd met al die kritiek haalde Bolsonaro afgelopen week al enigszins bakzeil. Hij zei dat het niet zozeer ging om het vieren van de staatsgreep, maar om het levend houden van de herinnering aan wat er destijds gebeurde.

Bolsonaro is een extreem-rechtse voormalige kapitein uit het leger. Hij heeft zijn heimwee naar de Braziliaanse militaire dictatuur tussen 1964 en 1985 nooit onder stoelen of banken gestoken. Bolsonaro wil het leger meer ruimte geven om de criminaliteit in Brazilië aan te pakken. Ook is hij vóór liberalisering van wapenbezit. Brazilianen moeten zich volgens hem kunnen verdedigen tegen de geweldsgolf die jaarlijks tot zestigduizend moorden leidt. Ook moet de politie criminelen standrechtelijk kunnen executeren, vindt de Braziliaanse president.