Onderzoek

Zeekoeten stierven door verhongering

De zeekoeten die begin dit jaar massaal dood werden gevonden aan de kust, blijken te zijn gestorven door verhongering en niet door het incident met containerschip MSC Zoe, dat begin dit jaar 342 containers verloor. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ongeveer 20.000 zeekoeten stierven de afgelopen maanden. Een mogelijke schuldige werd al snel genoemd: het containerschip MSC Zoe, dat op 2 januari honderden containers verloor ten noorden van de Waddenzee. Maar de zeekoeten waren niet ziek en in de magen zijn geen grote hoeveelheden plastic of gif aangetroffen. De universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben 139 zeekoeten onderzocht. De meeste vogels bleken nog geen half jaar oud. Het was een moeilijk broedseizoen voor de vogels. „Het is aannemelijk dat veel van de jonge vogels al zwak waren toen zij de kolonie verlieten”, aldus het ministerie. Massasterftes onder zeevogels komen vaker voor. In 1990 was er bijvoorbeeld een massastranding van alken. In de winter van ’88-’89 spoelden er zeker 6.500 zeekoeten aan in Nederland. (ANP, NRC)