KNVB blokkeert overname FC Den Bosch, club gaat in beroep

FC Den Bosch wachtte al acht maanden op de uitspraak en zegt daardoor financiële schade te hebben opgelopen. De club laat weten in beroep te gaan.

Een speler van FC Den Bosch op archiefbeeld.
Een speler van FC Den Bosch op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

De licentiecommissie van de KNVB verleent geen goedkeuring voor de al maanden geplande overname van voetbalclub FC Den Bosch door de Georgische zakenman Kakhi Jordania. Dat maakte de Brabantse club bekend op zijn website. Jordania was van plan 99,9 procent van de aandelen te vergaren en de club uit de eerste divisie van nieuwe financiële impulsen te voorzien.

FC Den Bosch en Jordania sloten al op 24 juli 2018 een voorlopige koopovereenkomst. Maar voor de daadwerkelijke aandelenoverdracht was eerst de goedkeuring nodig van de KNVB. Sinds de zomer van 2018 schrijven de reglementen van de voetbalbond voor dat zijn licentiecommissie vooraf toestemming moet verlenen wanneer iemand meer dan 25 procent zeggenschap wil krijgen binnen een betaaldvoetbalorganisatie. FC Den Bosch was de eerste club die te maken kreeg met die nieuwe regelgeving.

De licentiecommissie van de KNVB deed vervolgens eerst zelf onderzoek naar de achtergrond van Jordania - de zoon van oud-Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Na vier maanden besloot de commissie echter alsnog om accountantskantoor Grant Thornton in te schakelen voor nader onderzoek.

Lees ook dit interview met Den Bosch-directeur Paul van der Kraan: Nog steeds weet FC Den Bosch niet of de overname doorgaat

‘Aanzienlijke schade’

FC Den Bosch zaterdagmiddag weten in beroep te gaan tegen het besluit van de KNVB. De club stelt al sinds december vorig jaar bij de KNVB te hebben benadrukt dat het uitblijven van een beslissing grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de club. FC Den Bosch schrijft:

“Zakelijk gezien lijdt FC Den Bosch aanzienlijke schade doordat bedrijfsprocessen stil liggen. Ook was FC Den Bosch genoodzaakt om afgelopen woensdag alle relevante contracten pro forma op te zeggen. Conform de voetbal-cao moeten aflopende contracten van spelers en trainers voor 1 april opgezegd of verlengd worden.”

De KNVB heeft inmiddels bekendgemaakt de regels aan te passen naar aanleiding van de slepende procedure rond FC Den Bosch. Het onderzoek naar investeerders in betaaldvoetbalclubs moet daardoor sneller kunnen worden afgerond. Het moet vanaf nu mogelijk worden om niet pas na maanden, maar onmiddellijk een extern accountantskantoor in te schakelen bij dat onderzoek.