KNVB waarschuwt buitenlandse investeerders met blokkeren overname FC Den Bosch

Afkeuring overname FC Den Bosch mag niet worden overgenomen door de Georgische investeerder Kakhi Jordania. De KNVB geeft een sterk signaal af: wie onduidelijke intenties heeft, kan beter op zoek naar een andere investering.

De Georgische investeerder Kakhi Jordania in het Den Bosch stadion.
De Georgische investeerder Kakhi Jordania in het Den Bosch stadion. Jeroen Putmans / Hollandse Hoogte

De KNVB zegt nee tegen vreemd geld. Zoveel werd duidelijk toen dit weekend bleek dat de licentiecommissie de overname van FC Den Bosch door Georgiër Kakhi Jordania heeft geblokkeerd.

Met dat besluit heeft de bond een stevig signaal afgegeven naar iedere (buitenlandse) investeerder die aast op aandelen van een Nederlandse profclub. Wie zuiver op de graat is, zal altijd welkom zijn. Wie vragen doet oprijzen over zijn vermogen en intenties, moet er ernstig rekening mee houden dat de juristen en financiële experts in de licentiecommissie het feest bederven, zoals bij eerstedivisieclub Den Bosch is gebeurd.

Het was dit seizoen voor het eerst dat een potentiële clubeigenaar vooraf moest worden gescreend en het is dus ook voor het eerst dat het leidt tot afkeuring van een overname. Het besluit kan als gevolg hebben dat pakweg een Russische of Chinese investeerder voortaan wel twee keer nadenkt voordat hij zich op de Nederlandse voetbalmarkt richt. Zeker gezien het warme welkom dat hen wacht in voetbalcompetities met veel mildere regels, zoals België.

Lees ook dit interview met Den Bosch-directeur Paul van der Kraan: Nog steeds weet FC Den Bosch niet of de overname doorgaat

Onverwacht komt de afkeuring niet. Na de getekende overeenkomst op 24 juli deed de licentiecommissie eerst zelf vier maanden onderzoek naar Jordania, die de zoon is van oud-Vitesse-eigenaar Merab. Daarna restten alsnog twijfels en vroeg de commissie accountantskantoor Grant Thornton om de in Moskou wonende zakenman onder de loep te nemen. Wat opviel aan Jordania is dat hij pas 24 jaar is. En dan al zo vermogend om elders een club te kopen én bestieren?

Opmerkelijk aan het onderzoek was dat Jordania het zelf heeft betaald en dat hij zelf mocht bepalen of de resultaten daarvan met de commissie zouden worden gedeeld. Zou hij dit weigeren, omdat het rapport bijvoorbeeld een slecht daglicht op hem wierp, dan had hij zich moeten terugtrekken. Maar Jordania trok zich niet terug. Kennelijk zag hij geen kwaad in het onderzoek van Grant Thornton.

Toch werd de deal tussen hem en FC Den Bosch gekenmerkt door onduidelijkheid. Onduidelijkheid over bijna alles, omdat Jordania zo min mogelijk kwijt wilde over zijn motieven en achtergrond. Waar hij in Engeland had gestudeerd? Alleen de directeur van Den Bosch scheen het te weten. Als je een correct zakenman bent, vanwaar dan toch die schimmigheid bij de aankoop van een club?

Iedereen is vrij om zijn privacy te beschermen, maar bij deze gewenste transactie heeft het niet in Jordania’s voordeel gewerkt. Hoe langer het onderzoek duurde, hoe meer sponsoren zich terugtrokken. Want, dachten zij: waar rook is, is vuur.

Of er werkelijk iets schort aan zijn bedoelingen en achtergrond, is afwachten. Omdat FC Den Bosch mogelijk in beroep gaat tegen de uitspraak, wil de club niets zeggen over de redenen van afkeuring die de licentiecommissie vrijdag schriftelijk heeft medegedeeld.

De club reageerde zaterdagochtend ontstemd op de eigen site. ,,Al sinds december vorig jaar heeft FC Den Bosch er bij de KNVB op aangedrongen dat het uitblijven van een beslissing grote gevolgen heeft voor de reguliere bedrijfsvoering van de club. Zakelijk gezien lijdt FC Den Bosch aanzienlijke schade doordat bedrijfsprocessen stil liggen. Ook was FC Den Bosch genoodzaakt om afgelopen woensdag alle relevante contracten pro forma op te zeggen. Conform de voetbal-cao moeten aflopende contracten van spelers en trainers voor ‪1 april‬ opgezegd of verlengd worden. Vanuit menselijk oogpunt vond de clubleiding het onverantwoord, en op z’n minst onwenselijk, werknemers nog langer in onzekerheid te laten.’’

Jordania zou inmiddels zo’n twee tot drie miljoen euro in de club hebben geïnvesteerd, los van de eventuele overnamesom. Dat bedrag wordt nu omgezet in een achtergestelde lening.
Het komt erop neer dat de deal met Jordania de club eerder slecht dan goed heeft gedaan. Voor zijn entree was Den Bosch een armlastige club.

Saillant is dat directeur Paul van der Kraan precies dit weekend is vertrokken bij Den Bosch. Hij gaat werken bij FC Twente. Noodgedwongen laat hij de club achter in totale onzekerheid achter. Het tijdperk Kakhi Jordania is nu geëindigd nog voor het goed en wel was begonnen.