Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

De uil van Minerva fladderde deze week driftig door de inbox van de Opinieredactie. Meer dan tweehonderd lezers schreven een brief (161) of een artikel (49) over de electorale zege van Thierry Baudet – dat is meer dan de helft van alle ingekomen post van afgelopen week – en in 22 daarvan streek de uil uit Baudets overwinningstoespraak neer.

Er is discussie over de iconografische betekenis van de uil. Volgens beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Theo Elsing kan de steenuil ook het symbool van dwaasheid zijn. „Zie het schilderij van Frans Hals, Malle Babbe (ca. 1633-35).” Thea Grootenboer uit Utrecht schrijft dat de Spaanse schilder Goya in 1798 een beroemde ets maakte met uilen als nachtelijke roofdieren. Hij gaf het de titel: De slaap van de rede baart monsters.

R.J. Smits uit Teteringen troost zichzelf met de gedachte dat Baudets uil het eeuwige leven niet heeft. „Zijn nakomelingen zijn immers uilskuikens.”

Bij Jan Willem Nieuwenhuijsen uit Utrecht staat Minerva al ruim vijftig jaar in zijn studeerkamer. Aan haar voet niet één maar twee uilen. Op het voetstuk staat de tekst: Vanitas vanitatis omnis vanitas; ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid. „Deze tekst komt uit het bijbelboek Prediker. Misschien kan Baudet ook dit boek – te elfder ure – nog eens lezen?” En ex-lid van het Leidsch Studenten Corps (LSC) Balthasar Glaubitz denkt terug aan sociëteit Minerva waar boven de ingang van de grote zaal een bronzen beeldje van de Uil van Minerva hing. Op het feest voor eerstejaars moest hij het dier via een glibberige plank, ingesmeerd met vet en groene zeep, zien te bereiken. Pas nadat je zijn „met mosterd ingesmeerde edele delen” had gekust, hoorde je erbij. Jammer dat Baudet geen lid is geweest, schrijft Glaubitz, anders had hij geweten dat hoogmoed altijd wel een keer voor de val komt. „Soms geleidelijk, soms heel snel, langs een met groene zeep ingesmeerde plank, nagestaard door de onverstoorbare Uil van Minerva.”

chef Opinie