Een kind op de rug? Mannen kunnen het ook

Foto Marta Moreiras

Vaders met hun kinderen tonen, zo simpel als het klinkt, is het doel van foto-serie Pères. De Spaanse fotograaf Marta Moreiras woont sinds 2015 in Dakar, de hoofdstad van Senegal en maakt veel foto’s van vrouwen. Op een dag gaat ze door haar fotoarchief en valt haar op dat ze veel foto’s heeft van vrouwen die op straat hun kind dragen, maar geen foto’s van mannen die hetzelfde doen. „Best gek”, zegt ze telefonisch, „want ze doen het in huis wel, dat heb ik zelf vaak genoeg gezien, waarom dan niet op straat?”

Foto Marta Moreiras
Foto Marta Moreiras

Ze stelt de vraag aan haar Senegalese partner – die het als enige man die zij kent wel in het openbaar doet – en andere mannen. „De mannen konden niet uitleggen waarom het zo’n ding was. Het werd gewoon als abnormaal beschouwd, dus deden ze het niet.” Moreiras bezocht jonge stellen, dertigers, die net een baby hadden gekregen en vroeg wat hun taakverdeling thuis was. „In Dakar is het net als in Amsterdam normaal dat beide ouders werken, anders kunnen ze niet rondkomen. En de mannen hier bemoeien zich heel veel met het huishouden. Het westerse stereotype van de Afrikaanse man die niks doet klopt niet, zegt ze. „Maar toch vonden de mannen het gek om met hun kind op de rug op de foto te staan in een openbare ruimte.” Moreiras overtuigde de jonge vaders voor haar te poseren.

Foto Marta Moreiras

In februari 2018 maakte ze de portretten in Dakar, een stad waar iedereen tot laat buiten is. „Tijdens de shoot kwamen mensen uit hun huizen die riepen dat ze het een mooi beeld vonden.” Sommige mannen, maar vooral veel vrouwen, waren heel blij met de foto’s. „Die zeiden dat ze hun eigen mannen ook gingen aansporen dit vaker te doen.” Veel mensen moesten een beetje lachen en humor is een goede manier om een dialoog te beginnen, haar doel, zegt Moreiras. De fotograaf weet ook wel dat ze met haar foto’s, waar ze de Sony World Photography Awards 2019 mee won, niet het gedrag van alle Senegalese mannen gaat veranderen, maar ze heeft wel een onderwerp op de agenda gezet. En ja, sinds de fotoserie heeft ze al wat jonge vaders gespot, met hun baby op de rug.

Foto Marta Moreiras
Foto Marta Moreiras