Dertig mannen veroordeeld voor plannen kerkaanval Egypte

Volgens de autoriteiten hingen de verdachten op het moment van hun arrestatie de ideeën van Islamitische Staat (IS) aan.

Beeld uit 2017. Mensen wonen de begrafenis bij van de slachtoffers van de aanslag op twee kerken in Tanta en Alexandrië.
Beeld uit 2017. Mensen wonen de begrafenis bij van de slachtoffers van de aanslag op twee kerken in Tanta en Alexandrië. Foto Ahmed Gomaa/Xinhua

In Egypte zijn dertig mannen veroordeeld tot celstraffen oplopend van 10 jaar tot levenslang voor het plannen van onder meer een zelfmoordaanslag op een kerk in Alexandrië. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de autoriteiten hingen de verdachten op het moment van hun arrestatie de ideeën van Islamitische Staat (IS) aan. In zowel het buitenland als in Egypte zouden zij daar trainingen voor hebben gevolgd. Twintig van de mannen verschenen in de rechtszaal, tien anderen zijn nog op de vlucht en werden bij verstek veroordeeld.

Christenen vaker doelwit

De mannen zouden ook plannen hebben gehad om een slijterij in de stad Demietta te bombarderen. Daarnaast werden zij ervan beschuldigd zich te hebben aangesloten bij een illegale groepering en het bezit van wapens en explosieven. Achttien kregen levenslang, wat in Egypte 25 jaar cel inhoudt. Acht anderen werden veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en nog eens vier mannen kregen 10 jaar celstraf.

De aanslag op de kerk heeft nooit plaatsgevonden, maar christenen zijn vaker doelwit van aanvallen. In november vielen er zeven doden bij een aanslag op bussen die onderweg waren naar een klooster. Eind november kwamen zeker negen mensen om het leven toen een koptische kerk nabij de hoofdstad Kairo werd aangevallen. Eerder kwamen 28 mensen om bij een aanslag op een konvooi van bussen met Egyptische kopten.

Sinds het aantreden van president Abdul Fatah al-Sisi zijn er maatregelen genomen tegen verschillende islamitische groeperingen. Ook de politieke partij van de afgezette Mohamed Morsi, het Moslimbroederschap, is als terreurorganisatie bestempeld.

Lees ook: Christenen worden als tweederangs burgers behandeld in Egypte