‘De kinderen zijn gek op bami en rijst’

‘De chocopops misten we vanochtend bij het ontbijt, he?”, zegt Iris Tip (42) tegen haar dochter Sarah (6) tijdens het boodschappen doen. Sarah knikt verlegen. De chocopops zijn bedoeld voor haar en haar broer. „Ik vind melk niet lekker, dus ik eet het niet”, zegt Tip.

Eten jullie altijd chocopops als ontbijt?

„Nee. We eten soms brood, tosti’s of ontbijtkoek”, zegt ze. „We wisselen af.” „En cruesli. Dat vind ik het lekkerst”, vult Sarah aan. „Ze houdt van krokante dingen”, legt haar moeder uit. „Ook van chips enzo.”

„En als toetje een ijsje”, zegt Sarah.

Wat uit het winkelmandje is nog meer voor jou, Sarah?

„De sinaasappels en de aardbeien. Aardbeien zijn mijn favoriete soort fruit.”

Wat eten jullie vandaag?

„Ik ga tjolot tjolo maken. Dat is een Moluks gerecht. Daarvoor heb ik de ui en aubergine gepakt. Als ik die combineer met selderij, citroen, wat azijn en tomaat, wordt het ketjapsaus. En de makreel maak ik erbij in de oven. Je eet het gerecht met rijst.”

Eten jullie vaker Molukse gerechten?

„Ja we eten vaak Indisch, Moluks. Dat is ook onze afkomst. De kinderen zijn gek op bami en rijst. Stamppot vind ik ook lekker, maar zij moeten er van kokhalzen.

Ik eet graag twee keer per dag warm, bij de lunch en het avondeten. Als ik eten overheb van de dag ervoor eet ik ook rijst als ontbijt. Dat is normaal in Indonesië.”