Corruptiejager

Roemenië snoert aanklager de mond

De Roemeense aanklager die favoriet is om het Europese Openbaar Ministerie (EOM) te gaan leiden is in eigen land onder ‘gerechtelijk toezicht’ geplaatst. Laura Kovesi mag Roemenië niet verlaten en haar is verboden met journalisten te praten, zo melden lokale media. De maatregel, opgelegd door een recent in het leven geroepen speciale officier van justitie, is de laatste zet in „de intimidatiecampagne die nu al twee jaar aan de gang is”, zoals Kovesi haar conflict met de Roemeense regering eerder omschreef. Regeringspartijen PSD en ALDE doen er alles aan om te voorkomen dat corruptiejager Kovesi de Europese toppositie krijgt. Het EOM, dat volgend jaar operationeel moet zijn, zal zich specifiek richten op het onderzoeken van fraude met Europese fondsen. In Roemenië wordt Kovesi geëerd en gevreesd omdat ze als officier van justitie achter corrupte politici aanging, onder wie PSD-leider Liviu Dragnea. Vorig jaar werd ze ontslagen. In Brussel is de benoeming van Kovesi ondertussen in een impasse beland. Het Europees Parlement wil haar benoemen, de Europese Raad van regeringsleiders heeft een ander op het oog. (NRC)