Archeologie

Noorwegen geeft voorwerpen terug aan Paaseiland

Noorwegen gaat duizenden archeologische voorwerpen teruggeven aan Paaseiland. Dat hebben het Kon-Tiki Museum in Oslo en het Chileense ministerie van Cultuur donderdag in Santiago afgesproken tijdens het staatsbezoek van het Noorse koningspaar. De voorwerpen werden tussen 1956 en 1988 van het eiland meegenomen door de Noorse antropoloog en ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl. De artefacten bevinden zich nu nog in het Kon-Tiki Museum in Oslo, een museum gewijd aan de expedities van Thor Heyerdahl. Het gaat onder meer over menselijke botten van de inheemse Rapa Nui van Paaseiland. Het eiland hoort nu bij Chili. Volgens de zoon van Thor Heyerdahl had de antropoloog altijd het voornemen om voorwerpen na onderzoek terug te sturen. (NRC)