Algerije

Protest Bouteflika

Foto MOHAMED MESSARA/AP

Ongeveer een miljoen Algerijnen demonstreerden vrijdag in de Algerijnse hoofdstad Algiers om hun onvrede te uiten over president Abdelaziz Bouteflika. Die schatting maakten politieagenten volgens persbureau Reuters ter plaatse. Het is de zesde vrijdag op rij dat de Algerijnen protesteren tegen Bouteflika, wiens aftreden ze eisen. Het zou de grootste demonstratie tot nu toe zijn. De demonstranten eisen niet alleen een einde aan het bewind van de 82-jarige president, die nauwelijks nog in het openbaar verschijnt, maar ook verandering van het politieke systeem. Het protest verloopt grotendeels vreedzaam. Wel ontstond ‘s middags een confrontatie met de politie, die het waterkanon inzette. Afgelopen dinsdag riep de hoogste baas van het Algerijnse leger de president al op om zich terug te trekken.