Merlin Daleman

‘Ze had tot het einde toe superveel levenslust ’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Wessel Hendrikx (17). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Slechte advocaten

„Ik heb wel drie keer meegemaakt dat een grote vrachtwagen naar ons huis reed die al onze spullen op kwam halen. De laatste keer werden onze spullen ter plekke verkocht. Vrienden van ons kochten het op voor weinig geld. Iedereen liet alles staan – behalve onze oude buren. Die wilden de buitentafel en de eettafel meenemen, met stoelen. ‘Want we hebben zoveel voor jullie gedaan.’ Dan raak je wel teleurgesteld in mensen. Onze financiële problemen kwamen door rechtszaken die mijn vader voerde. Eén heeft eenentwintig jaar geduurd. Dankzij slechte advocaten, slechte beslissingen, stonden we echt met lege handen. Het gaat nu de goede kant op. De advocaten zijn schuldig verklaard, zij moeten alles vergoeden. Mijn vader is wel heel sceptisch geworden over de overheid, advocaten, de rechtsstaat. Ik trouwens ook. Ik weet dat alles niet 100 procent goed is geregeld. Als je daarmee te maken krijgt, is dat goed klote.”

Southern belle

„Tweeënhalf jaar geleden heb ik mijn moeder verloren. Ze was Amerikaanse. Ken je de uitdrukking: a southern belle? Dat was ze echt. Heel mooi. Al ging ze boodschappen doen, ze deed make-up op. Een lieve, bescheiden vrouw. Ook grappig en outgoing, ze kon met iedereen een gesprek beginnen. Ons leerde ze manieren, ze wilde graag perfecte kinderen. Ik herinner me een reward-systeem. Als je je jas ophing, klusjes deed, kreeg je punten en dan kon je een ijsje halen. Mijn moeder was van plan wijn te gaan maken op de wijngaard van mijn opa. Ze wilde alles weten over wijn, was in Duitsland en Frankrijk gaan studeren. Toen ze al wist dat ze ziek was heeft ze haar masters nog gehaald. Het was darmkanker stadium 4. Ze gaven haar hooguit zes maanden, maar ze heeft het vier jaar uitgehouden. Haar laatste jaar heb ik bij haar en mijn stiefvader in North Carolina gewoond. Ze had tot het einde toe superveel levenslust. Op die manier is ze ook een inspiratie voor mij. Om altijd door te vechten en niet op te geven.”

Merlin Daleman
Merlin Daleman
Merlin Daleman

Out of the box

„Dat jaar in Amerika ging ik naar de middle school. Ik voelde me er wel thuis. Je wordt zelden als vreemdeling behandeld. Uiteraard is het land ook niet perfect, maar in het algemeen zijn de mensen vrolijk, en accepteren ze elkaar zoals ze zijn. Ik krijg daar energie van. Mensen hier maken zich zo druk over anderen en wat anderen van hen vinden. Dat vind ik best vermoeiend. De laatste tijd ben ik hier wel meer op mijn gemak. Ik waardeer alles meer in het leven. Je moet genieten van je tijd, ongeacht wat je meemaakt. Mijn broer zit nu in Maleisië, hij doet international business management. Mijn zus studeert bedrijfskunde. Zoiets wil ik misschien ook gaan doen. Iets creatiefs, waarbij je out of the box moet denken, marketing of zo. Het leven is gewoon wat je ervan maakt.”