Wij kunnen de tumor stoppen, zei de natuurdokter

Rechtszaak De Duitse natuurgenezer Klaus Ross staat terecht nadat drie patiënten overleden. „Misschien was er iets mis met het middel”.

In de kliniek van Klaus Ross kwamen veel Nederlandse kankerpatiënten. ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN
In de kliniek van Klaus Ross kwamen veel Nederlandse kankerpatiënten. ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De Duitse natuurarts Klaus Ross, die sinds zijn aanhouding in 2016 niet in het openbaar heeft gesproken, richt zich in de rechtszaal van Krefeld tot het publiek en tot de pers. Rechter Hochgürtel, die Ross net gevraagd heeft of hij nog iets wil zeggen aan het begin van het proces, kijkt nu naar het achterhoofd van de verdachte. Ross vindt het vreselijk voor de nabestaanden, zegt hij. „Ik heb nooit iemand willen schaden. Ik wil mensen juist helpen.”

Klaus Ross wordt verdacht van dood door schuld. De rechtbank in Krefeld heeft er tien zittingen voor uitgetrokken. In de zomer van 2016 stierven drie mensen met een ernstige vorm van kanker nadat ze door Ross waren behandeld in zijn kliniek in Brüggen, net over de grens bij Venlo. Een vrouw raakte zwaargewond. Ross had de mensen een infuus gegeven van 3BP, een experimenteel maar in Duitsland niet verboden middel dat hij gebruikte om mensen te „ontgiften”. Ross ziet de ‘glucoseblokker’ als een minder ingrijpend alternatief voor chemotherapie. In zijn kliniek kwamen voornamelijk Nederlanders die in de reguliere zorg niet meer behandeld konden worden.

Twee van de overleden patiënten kregen ongeveer zes keer meer van het middel toegediend dan de aanbevolen hoeveelheid. Ross zegt dat hij niets anders heeft gedaan dan alle keren ervoor, en hij gebruikte 3BP toen al ruim een jaar bij meer dan honderd patiënten. Ross pakt een lepel met een lange steel van zijn tafel, het heeft een doseeroppervlak kleiner dan dat van een theelepeltje. „Deze schepte ik voor een derde vol, vervolgens woog ik het af op mijn weegschaal. Zo ging het áltijd.”

Volgens Ross zat de 3BP in de zomer van 2016 ineens in donkere plastic flessen, in plaats van glazen flessen zoals daarvoor. „Misschien was er iets mis met het middel.” De flessen heeft hij weggegooid.

Een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg had borstkanker en ging ermee naar Ross. De meeste behandelingen duurden een paar maanden en de kosten konden oplopen tot tienduizend euro. Op de camping waar ze na een bezoek aan Ross verbleef in afwachting van een volgende afspraak, werd haar coördinatie slecht. Na het ontbijt de volgende dag reageerde ze volgens haar partner bijna niet meer. Even later was ze niet meer aanspreekbaar. Ze overleed.

Een 55-jarige man uit Apeldoorn overkwam ongeveer hetzelfde. Na de behandeling reageerde hij niet of langzamer dan normaal. De volgende ochtend kon hij de trap niet meer op om naar de wc te gaan.

Wat vertelde Ross zijn patiënten over genezing of verbetering? „Mensen wilden altijd genezen worden. Dat kan niet, zei ik dan. Maar we kunnen de tumor laten stoppen met groeien. Ik vertelde ze dat ik niets over heling kon zeggen omdat je pas van heling kunt spreken als een tumor zeven jaar niet groeit, zoveel ervaring heb ik niet.” Over het risico op bijwerkingen kon Ross zijn patiënten niet inlichten, zegt hij. „Ik had nog niets meegemaakt.”

Een 55-jarige Belgische vrouw had borstkanker, was sterk vermagerd en zat in een rolstoel toen ze bij Ross in de kliniek kwam. Hij sprak in het Engels, en zij spraken in het Nederlands terug. Het gesprek duurde anderhalf uur. Rechter Hochgürtel: „Volgens haar vrouw heeft u niet gezegd dat de therapie die u heeft gebruikt experimenteel is.” Ross: „Dat heb ik wel gezegd.”

Erkend beroep

Voor aanvang van deze eerste zitting wil Ross uitleggen waaróm hij zijn werk is gaan doen. Hij maakt veel handgebaren en draagt een donkergrijs vest, een zwart overhemd en een bril met een donker montuur. Ross werkte jarenlang als vertegenwoordiger van apparatuur in de medische industrie, maar dat gaf geen voldoening meer. Hij wilde mensen helpen en geen „apparaten verkopen die mensen ergens anders ook zouden kunnen kopen”. Ross, die nu met zwaar gehandicapten werkt, vertelt dat hij vroeger eens een ongeluk zag gebeuren en dat alleen hij de getroffenen te hulp schoot. „Ik voelde een levenskracht waar ik meer mee wilde doen.”

Eerder sprak Kim Bos al met natuurarts Bozena Kilarski, een van de grondleggers van de omstreden kliniek in Bracht

Ross begon een opleiding tot natuurarts. „Niet zomaar een cursusje online, maar een lange opleiding van drie jaar.” Als enige land in Europa is natuurarts, of Heilpraktiker, in Duitsland een wettelijk erkend beroep. Tijdens zijn opleiding leerde Ross over alternatieve geneeswijzen. In 2010 studeerde hij af. Hij was geïnteresseerd in acupunctuur maar vond daar geen werk in. In 2014 leerde hij een Nederlandse man kennen die zelf longkanker had maar de groei van zijn tumor naar eigen zeggen had weten te bezweren. Samen begonnen ze een praktijk om kankerpatiënten te helpen. Door een ruzie, die volgens Ross was ontstaan doordat zijn compagnon de administratie niet goed deed, ging Ross met andere mensen verder. Hij behandelde met vitamine-infusen, maar ook met 3BP, waarover hij had gehoord van „dokter Ko”, een Amerikaan die het middel online promoot.

„Hoe werkt dat, als u zo’n middel gaat gebruiken”, vraagt de rechter. „Hoe laat u zich dan voorlichten?”

„Er zijn publicaties over”, zegt Ross. „En er was een uitgebreide website.”

Kan het niet zo zijn dat u een fout heeft gemaakt, bij het afwegen van het middel?

„Nee. Ik heb de lepels met inhoud zelf gewogen.”

„Geen twijfel mogelijk?”

„Geen twijfel mogelijk.”

De volgende zitting is op 5 april.