Vijf mannen gearresteerd voor betrokkenheid bij slachtpartij in Mali

Een aanval op twee dorpen kostte zaterdag 160 mensen het leven. Het geweld kwam waarschijnlijk voort uit een etnisch en religieus conflict.

Een Malinese militair loopt maandag tussen de ravage in Ogossagou.
Een Malinese militair loopt maandag tussen de ravage in Ogossagou. Foto Reuters

In Mali zijn vijf mannen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij een aanval op twee dorpen, waarbij vorige week zaterdag 160 doden vielen. De verdachten bleken volgens de Malinese autoriteiten tussen de gewonden in het ziekenhuis te liggen. Dat melden internationale persbureaus vrijdag.

De eerste verdachte werd al kort na de aanslag in het ziekenhuis ontdekt door mensen die gewond waren geraakt aan bij de slachtpartij. Ze herkenden hem als een van de aanvallers, zegt een bron bij het leger tegen persbureau AFP. Zondag zou de verdachte, die zwaargewond is aan zijn benen, zijn rol in de aanval hebben toegegeven. Later vonden de autoriteiten op een vergelijkbare manier de vier andere vermoedelijke aanvallers. Alle vijf verdachten zijn inmiddels overgebracht naar de hoofdstad Bamako.

Het voornaamste doelwit van de aanslag afgelopen weekend was het dorp Ogossagou, in centraal-Mali. Volgens ooggetuigen omsingelden mannen met geweren en machetes het plaatsje, waarna ze de aanval openden. Ogossagou, en het vlakbij gelegen Welingara, werden vrijwel volledig verwoest.

De geweldsuitbarsting was onderdeel van een etnisch en religieus conflict tussen Malinese bevolkingsgroepen. De inwoners van de getroffen dorpen horen bij de Fulani, een islamitisch nomadenvolk. Jihadisten die zich een paar jaar geleden in de regio vestigden, rekruteren onder de Fulani. Zij botsen daardoor geregeld met andere etnische groepen, die zich verzetten tegen het moslimextremisme. Leden van een van deze bevolkingsgroepen, de Dogon, zit vermoedelijk achter de aanval van zondag.