Verkeer tussen Arnhem en Nijmegen deze zomer ernstig gehinderd

Door werkzaamheden aan de Waalbrug en de A325 en de N325 krijgen automobilisten te maken met ernstige vertragingen.

Het wegdek van de Waalbrug was beschadigd en moest daarom vervangen worden.
Het wegdek van de Waalbrug was beschadigd en moest daarom vervangen worden. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het verkeer tussen Arnhem en Nijmegen zal komende zomer ernstig verhinderd zijn door een opeenstapeling van grootschalige werkzaamheden op drie trajecten. Er is nu al vertraging door werkzaamheden aan de Waalbrug, die Nijmegen met Nijmegen-Noord verbindt, maar vanaf juli wordt er ook gewerkt aan de verbindingsweg A325 én aan de N325 - de provinciale weg van Arnhem Zuid naar knooppunt Velperbroek. De N325 is de drukste provinciale weg van Nederland.

Arnhem en Nijmegen liggen twintig kilometer uiteen, wat normaliter tussen de 20 en 25 minuten rijden is. Het komende anderhalf jaar wordt er gewerkt aan de Waalbrug. Dat levert momenteel in de ochtendspits vertragingen tot een half uur op. Daar komt deze zomer nog zo’n twintig minuten vertraging bij.

Vrachtwagens en touringcars mogen in deze periode niet over de brug. “Dat merk je aan de omliggende wegen”, zegt Heleen de Geest van de ANWB. “Vooral vrijdagmiddagen worden druk en het zal zeker in het zomerseizoen extra vertraging gaan opleveren. Dan is het een drukke regio”, voegt De Geest toe, doelend op de vakantieperiode. De N325 is een belangrijke weg voor de route richting Duitsland.

Tussen juli en augustus zijn de A325 en de N325 in de noordelijke en zuidelijke richting om de beurt een aantal weken helemaal afgesloten. Volgens De Geest maakt dat overigens weinig uit voor de vertraging: “Het maakt niet eens uit of er één rijbaan open is of geen. Als er één open is gaan mensen er toch overheen rijden, die fuik in. Anders rijden mensen om.”

Sneller met de fiets

Volgens de ANWB zijn er genoeg alternatieve routes. Maar vooral voor forensen tussen Arnhem en Nijmegen zijn de vertragingen niet te vermijden. Fietsen tussen Arnhem en Nijmegen is tijdens de wegwerkzaamheden waarschijnlijk sneller dan met de auto.

In de lokale krant De Gelderlander zei de provincie al dat er goed is nagedacht over de verkeersopstopping: “We hebben te maken met drie grote projecten, dus dan kun je kiezen voor drie jaar ellende óf één zomer waarin je de werkzaamheden efficiënt en goed laat gebeuren. We hebben voor dat laatste gekozen.”

Volgens de ANWB kunnen de wegwerkzaamheden geen gevaarlijke situaties opleveren. “Het rijdt heel langzaam. Het kan alleen heel veel irritatie opleveren. Mensen gaan hun gedrag erop aanpassen.”