Vakbond FNV schrapt honderden banen

Bij Nederlands grootste vakbond verdwijnen 250 voltijdsbanen vanwege financiële tekorten. Het ledental loopt sterk terug waardoor er minder geld binnenkomt dan eruit gaat.

Het nieuwe kantoor van FNV Bondgenoten in Utrecht.
Het nieuwe kantoor van FNV Bondgenoten in Utrecht. Foto Koen Suyk/ANP

Vakbond FNV schrapt de komende twee jaar honderden banen vanwege financiële tekorten. Het gaat in totaal om 250 voltijdsbanen. Dat meldt FNV op Twitter. Hoeveel mensen precies hun baan verliezen, is nog onduidelijk. Bij de vakbond werken ongeveer tweeduizend mensen.

Door sterk teruglopend ledenaantal kampt FNV met een begrotingstekort. In de afgelopen zeven jaar verloor Nederlands grootste vakbond meer dan honderdduizend leden. FNV geeft nu meer geld uit dan er binnenkomt. Zonder ontslagen zou het tekort oplopen tot ongeveer 24 miljoen euro in 2021. FNV heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 200 miljoen euro.

Jonge leden binnenhalen

De ontslagen zijn onderdeel van een reorganisatieplan dat de directie van de vakbond heeft opgesteld. Afgelopen zomer kwamen de eerste details van dit plan al naar buiten, toen werd er gesproken over een reductie van tachtig tot honderdtwintig arbeidsplekken. FNV probeert gedwongen ontslagen te voorkomen, zegt een woordvoerder. “Het op straat zetten van mensen, past niet bij wat in het plan staat.” De vakbond rekent op natuurlijk verloop, zoals pensionering en het aflopen van tijdelijke contracten.

Twitter avatar FNV FNV Bij @FNV verdwijnen 250 voltijdsbanen, vooral in de ondersteuning.
Dit is nodig, omdat er anders meer geld uitgaat dan binnenkomt.
Voor de dienstverlening aan leden heeft dit geen gevolgen.
Voor de mensen om wie het gaat wordt vervangend werk gezocht, binnen of buiten de FNV

Door de reorganisatie verdwijnen er vooral veel ondersteunde functies op kantoren, zoals advies, dienstverlening en financiën. FNV wil hen begeleiden naar een andere baan of helpen bij omscholing voor een andere functie binnen de vakbond. “Er komen meer plaatsen vrij voor vakbondswerk binnen bedrijven, we willen een omslag maken naar een meer activerende vakbond”, zegt de woordvoerder. Met dit plan hoopt FNV meer jonge leden binnen te halen. Ongeveer 40 procent van de leden is ouder dan zestig jaar.

De ondernemingsraad van de vakbond moet zich nog uitspreken over het reorganisatieplan.