Turkse lira hard onderuit in aanloop naar verkiezingen, Erdogan ziet complot

Buitenlandse reserves

In aanloop naar de lokale verkiezingen in Turkije van zondag staat de lira opnieuw sterk onder druk. De munt verloor donderdag 5 procent ten opzichte van de dollar. Dit is slecht nieuws voor de AK-partij van president Erdogan, die volgens peilingen de macht kan verliezen in Ankara en Istanbul, waar Erdogan zijn politieke carrière begon en waar hij jarenlang burgemeester was.

De val van de lira werd in de hand gewerkt door nieuwe cijfers. Daaruit bleek dat de buitenlandse reserves van de Turkse centrale bank deze maand met een derde zijn gedaald naar 22 miljard euro. De officiële verklaring is dat de bank buitenlandse schulden moest aflossen. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat staatsbanken buitenlandse valuta hebben verkocht in een poging de lira te stutten.

De lira leek redelijk stabiel na de valutacrisis van vorig jaar. Maar vorige week vrijdag daalde de munt ineens met 5 procent, het grootste verlies in één dag sinds de crisis.

Erdogan ziet een buitenlands complot. Op een campagnebijeenkomst zei hij dat de markt niet meer is dan een „uitbuitingsoperatie van het Westen en de VS in het bijzonder”. De Turkse bankentoezichthouder doet nu onderzoek naar analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die klanten hadden geadviseerd te speculeren op een koersval van de lira.

Correctie (29 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond een foutieve grafiek. Die is verwijderd.