Strafeis 22 en 20 jaar cel voor liquidatie Iraanse vluchteling

Almere De naam van het slachtoffer, Ali Motamed, is de valse naam van Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij is ex-lid van een oppositiegroep die door Iran verantwoordelijk wordt gehouden voor een bomaanslag waarbij 73 doden vielen.

De rechtbank in Lelystad.
De rechtbank in Lelystad. JERRY LAMPEN / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 22 en 20 jaar celstraf geëist tegen twee mannen die worden verdacht van het liquideren van de Iraanse vluchteling Ali Motamed. Hij is 15 december 2015 voor zijn woning in Almere met een schot door het hoofd om het leven gebracht.

Volgens het OM hebben de verdachten Anouar B. en Moreo M. de aanslag op Motamed voorbereid en gepleegd. „Zij hebben zich met schokkend gemak laten lenen voor hun huurmoord. Alleen gedreven door geld en aanzien in het criminele milieu”, aldus het OM. „Dat zij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor hun daad, bemoeilijkt de verwerking van het verdriet van de familie.”

De eis tegen Moreo M. viel met 22 jaar iets hoger uit dan de eis tegen zijn medeverdachte. Volgens het OM heeft hij zich „geheel van de samenleving” afgekeerd. „Dat Moreo M. zich nog tijdens de voorlopige invrijheidstelling voor het plegen van doodslag weer schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, moet hem zwaar worden aangerekend.”

Ontkenningen ongeloofwaardig

De ontkenning van de twee Amsterdamse verdachten moet volgens justitie als ongeloofwaardig terzijde worden geschoven. Moreo M. heeft zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht beroepen. Anouar B. heeft tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Lelystad summier vragen van de rechters beantwoord.

Het vermoeden bestaat dat de aanslag op Motamed te maken heeft met zijn verleden. Ali Motamed is de valse naam van Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij is ex-lid van de oppositiegroep Mujahedeen-Khalq en wordt door Iran verantwoordelijk wordt gehouden voor een bomaanslag waarbij 73 doden vielen. Volgens het OM is tijdens het onderzoek geen link gevonden tussen de verdachten en opdrachtgevers in Iran.

Geheime dienst

Volgens de vrouw van Motamed zit de Iraanse geheime dienst achter de aanslag op haar man. Haar advocaat Richard Korver omschreef de moord op Motamed eerder deze week in de rechtbank als „eigenrichting die de landsgrenzen overschrijdt”.

Lees meer over de achtergrond van de liquidatie

De moord op Motamed heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen Iran en Nederland, dat sancties heeft opgelegd na de aanslag op Motamed en een andere aanslag in Den Haag.

Hoewel er geen directe bewijzen zijn in de vorm van DNA-materiaal op het moordwapen, sporen op de plaats delict of in de vluchtauto, of getuigen die de verdachten hebben herkend, meent het OM dat overtuigend is bewezen dat de twee Amsterdamse verdachten de moordaanslag hebben gepleegd.

De verdediging stelt dat de bewijsconstructie niet klopt. En dat alternatieve scenario’s voor de moordaanslag onvoldoende zijn uit gerechercheerd. Een van die scenario’s is de betrokkenheid van een buitenlandse mogendheid: Iran. Er is volgens advocaat Leon van Kleef informatie bij de inlichtingendienst AIVD over deze zaak. „Maar wat die informatie is, weten we niet. En dat is frustrerend. Het is des te meer reden om de bewijsconstructie zeer zorgvuldig te wegen.” Zo komen volgens Van Kleef de signalementen van enkele getuigen volgens Van Kleef niet overeen met het uiterlijk van de verdachten.

PGP-telefoons

Dat bewijs is gebaseerd op een combinatie van bewijsmiddelen. Het gaat om twee PGP-telefoons die op de dag van de aanslag en een paar dagen daarvoor in de buurt zijn geweest van de plek waar de aanslag is gepleegd. Die bewegingen kunnen worden gekoppeld aan een Volkswagen Polo die in gebruik was bij de vriendin van verdachte Anouar B.

Ook zijn er opnames van gesprekken met een medeverdachte die betrokken was bij de voorbereiding voor de aanslag. Uit al die informatie volgt volgens het Openbaar Ministerie dat de twee verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan de moord op Ali Motamed.

De opdrachtgever van de twee verdachten is volgens het Openbaar Ministerie Naoufal F., een moordmakelaar uit de Amsterdamse onderwereld die in 2018 is veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor het orkestreren van een moordaanslag in Diemen in 2015. De strafzaak tegen hem begint in mei bij de rechtbank in Amsterdam.