Rode Kruis gaat noodhulp leveren aan Venezuela

Sinds het begin van de crisis in het Zuid-Amerikaanse land heeft president Maduro nog geen buitenlandse hulp toegelaten.

Een hulpverlener met een hesje van het Rode Kruis in Venezuela.
Een hulpverlener met een hesje van het Rode Kruis in Venezuela. Foto Rayner Peña/EPA

Het Rode Kruis mag noodhulp gaan leveren aan Venezuela. Dat heeft de voorzitter van de organisatie, de Italiaan Francesco Rocca, vrijdag gezegd op een persconferentie. Het zou de eerste keer zijn sinds het begin van de humanitaire crisis in Venezuela dat president Nicolás Maduro buitenlandse hulpgoederen toelaat.

Volgens Rocca kan het Rode Kruis binnen vijftien dagen beginnen met het leveren van cruciale goederen zoals medicijnen en stroomgeneratoren. Die spullen zullen terechtkomen bij de 650.000 Venezolanen die ze het hardst nodig hebben, aldus het hoofd van het Rode Kruis. De regering-Maduro heeft nog niet gereageerd op Rocca’s uitspraken.

Eind februari hield Maduro konvooien met Amerikaanse hulpgoederen nog tegen bij verschillende grensovergangen. De president zag de steun als een poging van de Verenigde Staten hem van de macht te beroven. Zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó, die door tientallen landen wordt erkend als leider van Venezuela, probeerde tevergeefs de hulpkonvooien vanuit Colombia Venezuela binnen te leiden. Het Rode Kruis ondersteunde de hulpactie niet.

Onlangs verergerde een grote stroomstoring de situatie in Venezuela nog eens. Lees ook: Wanhopige Venezolanen worden nog wanhopiger

‘Regime heeft gefaald’

Guaidó postte vrijdag een video op zijn Twitter-account waarin hij de komst van humanitaire hulp aankondigt. Volgens hem ontvangt Venezuela binnen enkele uren al medische hulp om de “tragedie” te bestrijden. Door noodsteun toe te laten, onderkent de regering volgens Guaidó voor het eerst dat er een humanitaire crisis heerst in Venezuela. “Daarmee geeft het regime toe dat het gefaald heeft.” In het filmpje zegt Guaidó niet wie de hulp gaat leveren.

De regering krijgt intussen ook hulp uit China. Vrijdag arriveerde een vliegtuig met 65 ton aan Chinese medicijnen en andere medische artikelen. China is, net als Rusland, een bondgenoot van Maduro. Het Rode Kruis zegt niets met deze zending te maken te hebben.

De Venezolaanse bevolking verkeert de laatste jaren in steeds grotere moeilijkheden. Na een daling van de olieprijzen ontstond er hyperinflatie, die de Venezolaanse economie geruïneerd heeft. Veel inwoners hebben niet meer genoeg te eten. Ook heersen er grote tekorten aan medicijnen. Circa drie miljoen mensen zijn het land ontvlucht.