PVV’ers vrezen het einde van het tijdperk-Wilders

De Haagse Stemming

Minister Dekker wacht een zwaar debat na drie harde rapporten over de behandeling van Michael P. In de provinciehuizen maken Statenleden eindelijk kennis met hun Forum-collega’s. En Rutte leest theebladeren om de Brexit te begrijpen.

FOUTENREEKS: Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) weet het zelf ook: de drie onderzoeken naar de behandeling van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, schetsen “harde conclusies, een pijnlijk beeld en een reeks aan fouten”. De tbs-kliniek waar P. verbleef beschouwde hem als ‘een modelpatiënt’, niet als delinquent met een grote kans op recidive. Zo kon het dat hij zelf mocht beslissen welke dossiers de kliniek kreeg toegestuurd en steeds meer vrijheden kreeg van zijn begeleiders. Tot hij in september 2017 tijdens zijn verlof Faber tegenkwam en vermoordde. Dekker trad pas een maand later aan als minister. Maar dat hij pas zeer recent ingreep bij andere naar de maatschappij terugkerende zedendelinquenten, zal hem flink wat vragen opleveren in debat met de Kamer volgende week.

AANGENAME KENNISMAKING: Behalve Flevoland, waar alle 160.000 stemmen worden herteld, installeerden de provincies gisteren hun nieuwe Statenleden. De ogen zijn vooral gericht op de nieuwelingen van FvD. Die hadden er na een anonieme campagne een flinke klus aan om zich aan hun nieuwe collega’s voor te stellen. Nu moet blijken of in de provincie met FvD valt samen te werken of dat het klimaatstandpunt en de schaduw van de landelijke partij een struikelblok zijn. In Noord-Holland, waar FvD de grootste werd, wordt samenwerken lastig, en ook in Zuid-Holland kun je de scepsis al bijna horen. Kansrijker lijkt Forum in provincies waar de partij juist níet de grootste werd, zoals Overijssel.

Aangename kennismaking II: Het eigen risico omlaag, de pensioenleeftijd naar 66, salarissen omhoog, miljarden extra naar Defensie, de basisbeurs terug en een glasvezelnet in het hele land. FvD heeft nogal wat ambitieuze plannen in het landelijke verkiezingsprogramma staan. Bovendien moet de staat flink minder belasting gaan innen. Voor De Correspondent maakte Jesse Frederik de rekensom, en concludeerde: best wel onbetaalbaar.

DE NIEUWE ORDE: De enige partij die uitgesproken vóór samenwerking met FvD is, is de Partij voor de Vrijheid. Maar zelf leed de PVV een gevoelige verkiezingsnederlaag, de partij werd in de provincie aan alle kanten voorbijgestreefd door Forum. Is dit het begin van het einde voor het tijdperk-Wilders? Het lijkt erop, concludeert een aantal PVV-Statenleden tegen NRC. Nu FvD omhoog zoeft, lijkt bestuurlijke macht voor de PVV wel heel ver weg, beseffen ze. “Wij, de PVV, zijn de gevestigde orde geworden”, zegt één van hen beteuterd. “Dat is kut.”

FANTOOMPIJN: Vandaag had D-Day voor de Brexit moeten worden, maar zoals wel zo’n beetje te verwachten viel, ging dat niet door. Premier Rutte weet het ook niet meer. “Het is soms letterlijk theebladeren lezen”, zei hij gisteren in debat met de Kamer, die hem bombardeerde met vragen. Rutte zei te hopen dat een vertrek zonder deal vermeden wordt, maar weet ook: niets valt uit te sluiten. Vanavond volgt een nieuwe stemming – over, jawel, de helft van de Brexitdeal. Gevoelsmatig is het afscheid nemen al begonnen: in deze video leggen we uit waarom Nederland de Britten zo hard zal missen in de EU.

QUOTE VAN DE DAG:

“We hebben wel degelijk campagne gevoerd, maar niet op de traditionele manier. Wen daar maar aan, dat is verfrissend. Ik was ook altijd mijn auto als het regent. Probeer het, dat gaat veel beter dan wanneer de zon schijnt.”

Rob Roos, FvD-voorman in Zuid-Holland, verklaart de onconventionele verkiezingscampagne van zijn partij.