Proef met ruimere openingstijden Witte de With overvalt bewoners

Horeca Bewoners van de Witte de Withstraat klagen al jaren over overlast door horeca. Nu komen er twee hotels bij mét horecavergunning en terrasjes

Foto ANP
Foto ANP

Horecazaken in de Meent en de Witte de Withstraat in Rotterdam mogen later openblijven. Vanaf mei tot en met september mogen ze op vrijdag en zaterdag tot drie uur ’s nachts open blijven, in plaats van tot twee uur. Dat bevestigt een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.

Leden van de gemeenteraad zeggen zich overvallen te voelen door dit besluit, omdat de burgemeester ze hierover niet geïnformeerd heeft. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat het om een proef met latere sluitingstijden die past bij de wens van de coalitiepartijen om de stad te verlevendigen. Maar de grote voorvechtster van dit beleid, raadslid Elene Walgenbach (D66), is niet blij dat de raad niet geïnformeerd is en de gebiedscommissie niet bij het besluit betrokken is. „Zo kan de gebiedscommissie de bewoners niet raadplegen over zo’n belangrijk besluit over hun directe leefomgeving.”

Raadslid Tanya Hoogwerf van de grootste partij in de gemeenteraad Leefbaar Rotterdam vindt het besluit raar. „De burgemeester verzette zich afgelopen jarenenorm tegen latere sluitingstijden in dit uitgaansgebied omdat dit meer politie-inzet zou vergen.”

Gepasseerd

Leden van de gebiedscommissie Centrum Jim Pedd (D66) en Kees de Gruyter (VVD) bekritiseren de burgemeester omdat hij hen gepasseerd heeft. Een ambtenaar heeft de gebiedscommissie alleen een e-mail gestuurd waarin staat dat de burgemeester dit besluit samen met de politie en het openbaar ministerie genomen heeft. VVD’er De Gruyter vindt dat de burgemeester dit experiment niet op deze manier kan doordrukken. „De proef staat niet in het concept horecagebiedsplan dat de gemeente ons heeft voorgelegd, dat we de afgelopen twee weken met bewoners van deze straten hebben besproken.”

Volgens de woordvoerder van de gemeente staat de proef inderdaad niet in het concept omdat het maar over vijf maanden gaat, en het geen formeel beleid is. Maar dat maakt volgens De Gruyter niets uit. „Je hebt het over de kwetsbaarste straten in het centrum. Ik wil die inspraak over deze proef alsnog regelen.”

Bewoners van de Witte de Withstraat klagen al jaren over overlast van de massa uitgaand publiek die rond twee uur ’s nachts in één keer op straat belandt omdat de meeste kroegen dan sluiten. Dan ontstaan er opstootjes, lawaai en wordt er geplast en gebraakt in portieken van bewoners. Het extra uurtje moet de uitstroom rustiger doen verlopen. „Ik vraag me af of je dat bereikt door tot drie uur open te mogen blijven”, zegt Pedd.

Het oorspronkelijke idee van zo’n proef was dat de sluitingstijden geheel los gelaten zouden worden. Dan zouden de kroegen pas sluiten op het tijdstip dat de mensen uit zichzelf naar huis gaan. Dat kan dus ook na drie uur ’s nachts zijn. Dat ondernemers op de Meent en Witte de Withstraat wel geïnformeerd blijken over de proef maakt Pedd razend. „Dus zij wisten het wel, en wij niet? Wat zijn we dan eigenlijk aan het doen hier als gebiedscommissie?”

Twee hotels erbij

Tijdens de inspraakavonden afgelopen weken over de horecaplannen in het centrum uitten bewoners het Witte de Withkwartier harde kritiek omdat er steeds meer horeca bijkomt in hun buurt ondanks de belofte van de gemeente om groei tegen te houden. In plaats daarvan werden de terrassen uitgebreid door het dichttegelen van parkeerplaatsen en komen er twee hotels bij met horeca in de plint en terrasjes op de stoep. Het ene komt in het pand van warenhuis Swanmarket, het andere op de hoek er schuin tegenover. Het City Hub hotel verderop krijgt een vergunning om alcohol op het terras te serveren terwijl bewoners zich daartegen verzet hadden.

Voorzitter van de afdeling Rotterdam van Koninklijke Horeca Nederland, Iris Wulffraat was betrokken bij het plan van de burgemeester en is juist blij met het extra uurtje in het weekeinde. „De huren van cafés en restaurants stijgen en er komt steeds meer horeca bij in Rotterdam. Het is vechten tegen de bierkaai. De concurrentie is moordend.”