overgewicht Gemeente: begrens aantal snackbars

De gemeente Rotterdam onderzoekt de mogelijkheden om de toename van fastfoodrestaurants in Rotterdam tegen te gaan. Een van de mogelijkheden is een limiet stellen aan het aantal snackrestaurants in de stad, bevestigt de woordvoerder van de wethouder die erover gaat, Sven de Langen (CDA, Volksgezondheid en Zorg). De gemeente Amsterdam heeft een grens aan het aantal snackbars in de algemeen plaatselijke verordening. „Wij onderzoeken of dat ook een optie is voor Rotterdam”, aldus de woordvoerder. Raadslid Michel van Elck van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam is tegen, en vindt dat de gemeente blij moet zijn met de komst van twee nieuwe vestigingen van Burger King in Rotterdam en eentje in Capelle aan den IJssel. Dat levert tweehonderd nieuwe banen op. Volgens De Langen kunnen zich hier beter gezonde restaurants vestigen, die leveren volgens hem ook banen op.

De gemeente investeert 10 miljoen euro per jaar om overgewicht te bestrijden. Dat leidde al tot een lichte daling van het aantal te zware Rotterdammers terwijl landelijk het aantal mensen met overgewicht juist licht stijgt, antwoordt De Langen op schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam. De Langen schrikt van de groei van het aantal snackbars in Rotterdam omdat dit het effect van gezondheidsprogramma’s van de gemeente - die gericht zijn op bewegen en gezond eten - teniet doet.

In 2016 telde Rotterdam 188 snackbars, 36 daarvan filialen van McDonalds, Burger King en KFC. In dat jaar was de helft van de Rotterdammers te zwaar. 33 procent van 19 jaar en ouder had matig overgewicht, 17 procent was obees. Van de 65-plussers is zelfs 64 procent te zwaar, blijkt uit gegevens van de GGD.