Ook bij de beëdiging zijn alle ogen op Forum gericht

Beëdiging Statenleden In bijna alle provincies zijn deze week de Statenleden beëdigd. „Geef ons een kans!”, zegt Forum voor Democratie in Zuid-Holland.

Rob Roos schudt heel wat handen in de hal van het Zuid-Hollandse provinciehuis. Het is lunchpauze, even na de installatie van de nieuwe Provinciale Statenleden, en de verse fractievoorzitter van Forum voor Democratie beent door de zaal om zijn nieuwe collega’s te feliciteren met hun Statenlidmaatschap. En nu hij ze spreekt, vaak voor het eerst, kan hij zich meteen voorstellen.

In bijna alle provincies zijn deze week de nieuwe leden van de Provinciale Staten beëdigd. Steevast gaat de meeste aandacht uit naar de officiële entree van FvD, dat de provinciehuizen binnenstormt met 86 Statenleden. Niet alleen is de installatie voor veel andere Statenleden de allereerste kennismaking met de Forum-politici, de partij werd in drie provincies de grootste, en is als eerste aan zet bij de formatie.

‘Een proeftuin, een laboratorium’

Hoe dat gaat uitpakken? Niemand die het weet. De Limburgse fractievoorzitter Ruud Burlet spreekt in zijn eerste toespraak voor de nieuwe Staten van „een proeftuin, een laboratorium” voor de landelijke politiek.

Normaal doen, lijkt het devies. Anders dan Denk, de andere provinciale nieuweling, die direct voorstelt een Nederlandse vlag in de vergaderzaal te hangen, begint Forum in Zuid-Holland zonder capriolen. Hij is niet Thierry Baudet, maakt fractieleider Roos duidelijk. Diens verkiezingsspeech, voer voor controverse, had van Roos „wel wat luchtiger gemogen”. Hij onderstreept het nog eens in zijn eigen toespraak tegen de andere Statenleden: „Geef ons een kans!”

De campagne brachten de provinciale lijsttrekkers en hun programma’s door in de luwte. Nu is het aan de kopstukken in de provincie om hun eigen profiel op te bouwen. Ze zullen moeten laveren, want het klimaatstandpunt van FvD belooft ook in de provincies een struikelblok te worden.

Als het aan Roos ligt, haalt Zuid-Holland straks zijn energie uit een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte. De Groningse fractie wil, anders dan het kabinet, de gaswinning voortzetten. In Flevoland voerde FvD campagne met het plan een gloednieuw windmolenpark voor de kust van Urk af te breken. Of daar over te onderhandelen valt, moet nog blijken, laat FvD weten. „Besturen is prima, maar niet ten koste van alles.”

Dat de wil er wel is, moet blijken uit de onconventionele aanpak. VVD-coryfee Hans Wiegel, informateur in Zuid-Holland, heeft ervaring: hij hielp als verkenner in Den Haag vorig jaar oud-PVV’er Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep De Mos) in het zadel. Die ervaring is er niet bij de andere informateurs die FvD aanwees: oud-Schipholdirecteur Hans Smits (Noord-Holland) was ooit lid van de VVD, maar is al lange tijd partijloos, net als Annemarie van Gaal (Flevoland). Van Gaal was verrast door het verzoek, zegt ze, al is ze „met heel veel ambitie en trots” aan de slag gegaan. Ze is geen FvD-stemmer en was nooit voor de partij actief.

Ze begint direct, maar met een slag om de arm. Het CDA kwam in Flevoland tien stemmen tekort voor een zetel – die ging nipt naar Denk – en vroeg om een hertelling. Die komt er, en dus laat de uitslag nog zeker twee weken op zich wachten.