Olievlek op de Noordzee opgeruimd, schade lijkt beperkt

De olievlek nabij Texel van 4.000 tot 17.000 liter is opgeruimd, dat meldt Rijkswaterstaat. Er zijn vier met olie besmeurde vogels gemeld.

De kustwacht inspecteert de olievlek vanuit de lucht.
De kustwacht inspecteert de olievlek vanuit de lucht. Foto Rijkswaterstaat/ANP

De olievlek die sinds woensdag op de Noordzee richting de Waddenzee dreef, is opgeruimd. Oliebestrijdingschip ‘Hein’ werkte vrijdagochtend de laatste dunne laag olie weg, heeft Rijkswaterstaat gemeld.

Het ging om een olievlek van tussen de 4.000 en 17.000 liter, op zo’n 7 kilometer afstand van Texel. Het is nog niet duidelijk hoe de olie in zee is beland. Rijkswaterstaat heeft een monster genomen waarmee het gaat proberen de herkomst vast te stellen. Donderdag zei de Waddenvereniging zich grote zorgen te maken over de waterverontreiniging, maar de schade lijkt mee te vallen.

Olie niet in de Waddenbodem

“De olie is waarschijnlijk niet in de Waddenbodem terecht gekomen, zoals eerst werd gevreesd”, zegt Jojanneke Drijver, een woordvoerder van de Waddenvereniging. Volgens haar zijn er vier met olie besmeurde vogels gemeld. “Het had heel anders kunnen zijn. Wat nu de werkelijke schade is weten we eigenlijk niet.”

“Feit is dat er olie heeft gedreven, dat zorgt voor schade.” De woordvoerder wijst op oliebestanddelen die giftig zijn voor jong leven in de zee, “zoals larven en eitjes van schelpdieren, kreeftachtigen, vissen en allerlei andere soorten”. Wat het effect van de olievlek is geweest, is heel moeilijk te meten, voegt ze toe.

Rijkswaterstaat laat weten de stranden van Texel in de gaten te houden op eventuele olieresten. Hiervoor staat de ‘beachcleaner’ paraat op het Waddeneiland. Deze kan aangespoelde olie opruimen.