Noorwegen geeft voorwerpen terug aan Paaseiland

Het gaat onder meer over menselijke botten van de inheemse Rapa Nui van Paaseiland.

De Noorse Koning Harald V met een vrouw van Paaseiland nadat de overeenkomst is getekend.
De Noorse Koning Harald V met een vrouw van Paaseiland nadat de overeenkomst is getekend. Foto Reuters

Noorwegen gaat duizenden archeologische voorwerpen teruggeven aan Paaseiland. Dat hebben het Kon-Tiki Museum in Oslo en het Chileense ministerie van Cultuur donderdag in Santiago afgesproken tijdens het Staatsbezoek van het Noorse koningspaar. De voorwerpen werden tussen 1956 en 1988 van het eiland meegenomen door de Noorse antropoloog en ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl.

De artefacten bevinden zich nu nog in het Kon-Tiki Museum in Oslo, een museum gewijd aan de expedities van Thor Heyerdahl. Het gaat onder meer over menselijke botten van de inheemse Rapa Nui van Paaseiland. Het eiland hoort nu bij Chili.

Volgens de zoon van Thor Heyerdahl had de antropoloog altijd het voornemen om de voorwerpen na onderzoek terug te sturen. “Met deze overeenkomst is mijn vaders belofte in vervulling gegaan”, laat hij weten in een verklaring. De Chileense minister van Cultuur Consuelo Valdés sprak over een “historische overeenkomst” die van “symbolische en culturele waarde is voor het eiland”.

Lees meer over Thor Heyerdahl: Het laatste grote avontuur

Thor Heyerdahl stak in 1947 de Stille Oceaan over van Zuid-Amerika naar Paaseiland op een houten vlot genaamd Kon-Tiki. Het was eenzelfde vlot als de Inca’s gebruikten voor hun kustvaart. Hij wilde hiermee aantonen dat oude volkeren ook de oceaan konden oversteken. Het boek dat hij schreef over zijn expeditie werd in meer dan zestig talen vertaald. Ook maakte hij een documentaire die in 1951 een Oscar kreeg. Heyerdahl stierf in 2002 op 87-jarige leeftijd.