Minister Dekker wacht zwaar debat over Michael P.

Analyse Minister Sander Dekker kan de incomplete diagnose van Michael P. „niet verklaren”. P. vermoordde Anne Faber en de Kamer wil uitleg.

Sander Dekker
Sander Dekker Foto Bart Maat/ANP

Minister Sander Dekker (Rechtbescherming, VVD) „kan het ook niet verklaren”. Dat Michael P. een incomplete diagnose kreeg van zijn gedrag en daardoor niet behandeld werd voor zijn zedenproblemen – óndanks een veroordeling voor verkrachting van twee minderjarige meisjes. Hoe hij in een lichtere kliniek kwam, zonder dat daar informatie was over die problemen. Hoe hij daar steeds meer vrijheden kreeg, zonder dat duidelijk was of hij dat aankon. En hoe hij die vrijheid vervolgens misbruikte om op 29 september 2017 Anne Faber (25) van haar fiets te trekken, vast te binden, te verkrachten en te vermoorden.

Onverklaarbaar, toch gebeurde het. Volgende week wacht Dekker daarom een zwaar debat met de Tweede Kamer over de rapporten die donderdag verschenen over het detentieverloop van P. Die beschrijven volgens Dekker „harde conclusies, een pijnlijk beeld en een reeks aan fouten”. Daar is Dekker uiteindelijk politiek verantwoordelijk voor. Alle instanties – van de gevangenis in Vught tot de kliniek in Den Dolder – vallen onder zijn verantwoordelijkheid. En ook het systeem van forensische zorg dat tijdens de resocialisatie van daders volgens het rapport van de OVV te weinig rekening houdt met de veiligheid van de samenleving.

Dat systeem is mede een gevolg van politieke keuzes. Vanuit de forensische zorg wordt al langer aan de bel getrokken. Er zijn personeelstekorten, veel medewerkers voelen zich onveilig. De afgelopen jaren is zo’n 80 miljoen euro bezuinigd op de forensische zorg. Daders moesten van het kabinet Rutte-II makkelijker relatief lichtere vormen van zorg krijgen, bijvoorbeeld in de kliniek in Den Dolder. Het is wat bij P. gebeurde.

Excuses aan de familie

De vraag is of Dekkers excuses aan de familie, de door hem aangekondigde maatregelen en de erkenning van de fouten voldoende zijn. Zowel coalitie als oppositie hebben kritiek op het overheidshandelen. Dat Dekker een maand na de moord op Faber aantrad, ontslaat hem niet van staatsrechtelijke verantwoordelijkheid voor het overheidsfalen.

De Kamer wil vooral weten waarom de minister pas de groep zedendelinquenten die aan hun terugkeer werken heeft doorgelicht, nadat hij een concept van het recente OVV-rapport had gekregen.

Van dertien van deze delinquenten zijn de vrijheden nu ingetrokken. Van nog eens acht zijn de hun toegekende vrijheden voorlopig opgeschort, aangezien een „risico-taxatie” ontbreekt. Een dergelijke analyse over de gevaren voor de maatschappij ontbrak ook bij Michael P.

In het nieuws pagina 4-5