Miljoen Algerijnen demonstreren tegen president Bouteflika

Het is het grootste protest tot nu toe. Zes weken geleden gingen demonstranten voor het eerst de straat op in hoofdstad Algiers uit onvrede over de president.

Demonstranten in de Algerijnse hoofdstad Algiers.
Demonstranten in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Foto Ryad Kramdi/AFP

Ongeveer een miljoen Algerijnen demonstreren vrijdag in de straten van Algiers on hun onvrede te uiten over president Abdelaziz Bouteflika. Die schatting maakten politieagenten ter plaatse volgens persbureau Reuters. Het is de zesde vrijdag op rij dat de Algerijnen protesteren tegen Bouteflika, wiens aftreden ze eisen. Het zou de grootste demonstratie tot nu toe zijn. Volgens de Algerijnse autoriteiten lag het aantal deelnemers lager.

De demonstranten eisen niet alleen een einde aan het bewind van de 82-jarige president, maar ook een verandering van het politieke systeem. Het protest verloopt grotendeels vreedzaam. Wel ontstond ‘s middags een confrontatie tussen een groep demonstranten en de politie. Omdat jongeren stenen gooiden naar agenten, zetten die volgens een ooggetuige traangas en een waterkanon in. Ook schoot de politie met rubberkogels.

Lees meer over de situatie in Algerije: Leger kan niet meer neutraal blijven

Uitgestelde presidentsverkiezingen

Bouteflika, die in 2013 een beroerte had en zelden in het openbaar verschijnt, kondigde eerder deze maand per brief aan dat hij zich terug heeft getrokken als kandidaat voor de aankomende presidentsverkiezingen. Tegelijkertijd stelde hij die verkiezingen, die eigenlijk in april zouden plaatsvinden, uit voor onbepaalde tijd.

De eerste demonstratie tegen Bouteflika werd op vrijdag 22 februari gehouden. Sindsdien zijn er elk weekend - over het algemeen vreedzame - protesten georganiseerd in Algerije, dat ruim 41 miljoen inwoners heeft. Afgelopen dinsdag riep de hoogste baas van het Algerijnse leger de president op om zich terug te trekken.