Manon Schaap nieuwe directeur Tassenmuseum

„Het museum richt zich niet alleen op vrouwen,” zegt Manon Schaap, de nieuwe directeur van het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.

Tassen vertellen verhalen, aldus Manon Schaap, van het Tassenmuseum.
Tassen vertellen verhalen, aldus Manon Schaap, van het Tassenmuseum. JWKALDENBACH

Manon Schaap is benoemd tot directeur van Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Dat maakte het museum vrijdag met een persbericht bekend.

Schaap (1962) werkte eerder voor mode- en parfummerken, bij tijdschriften en adviseert sinds 1998 met een eigen bedrijf creatieven over merkbeleving. Ook is ze sinds 2010 een van de drijvende krachten van ze Salon, een platform voor talent op het gebied van mode, kunst en design.

Tassenmuseum Hendrikje, vernoemd naar oprichter Hendrikje Ivo, heeft een collectie van meer dan 5.000 objecten, variërend van tassen uit circa 1500 tot een grijze leren tas die in 1980 aan de arm van ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher hing. Zonder subsidie trekt het sinds 2007 op de Herengracht gevestigde museum zo’n 70.000 bezoekers per jaar.

Het Tassenmuseum heeft ongelooflijk veel potentie, zegt Schaap aan de telefoon. Ze belooft „de ramen open te zetten” en tentoonstellingen te presenteren die duidelijk maken wat een tas vandaag de dag is. „Een tas is zoveel meer dan alleen een object. Je kunt met tassen verhalen vertellen over de verbinding met mode, vormgeving en stedelijke cultuur.”

Het museum mikt beslist niet alleen op vrouwen, zegt Schaap. „Als je belangstelling hebt voor mode, geschiedenis of toekomstvisies, kom langs. Dit is een museum voor iedereen.”