Kritische Filippijnse journalist voor tweede keer in korte tijd opgepakt

Ze werd op het vliegveld van Manila aangehouden na terugkomst van een bezoek aan de Verenigde Staten.

Maria Ressa wordt door de politie naar buiten begeleid nadat ze borg heeft betaald.
Maria Ressa wordt door de politie naar buiten begeleid nadat ze borg heeft betaald. Foto Eloisa Lopez/Reuters

Maria Ressa, een van de journalisten die vorig jaar door het Amerikaanse Time Magazine werd uitgeroepen tot Person of the Year, is vrijdag op de luchthaven van de Filippijnse hoofdstad Manila opgepakt. Ze wordt verdacht van het overtreden van investeringsregels, meldt persbureau Reuters. Het is de tweede keer in twee maanden dat de hoofdredacteur van de kritisch nieuwssite Rappler wordt opgepakt.

Ressa werd direct na terugkomst van een bezoek aan de Verenigde Staten aangehouden. “Het is treurig dat ons land journalisten een dergelijk welkom geeft”, zei ze na het betalen van een borgsom van 90.000 peso (zo’n 1.500 euro). “Je kan journalisten niet lastigvallen en intimideren om ze het zwijgen op te leggen. We staan op en strijden ertegen.”

‘Patroon van intimidatie’

Het is de zevende rechtszaak die tegen Ressa wordt gevoerd sinds 2018. “Ik betaal voor de zevende keer borg. Alleen omdat ik een journalist ben”, laat ze op Twitter weten. Volgens de nieuwssite Rappler past deze nieuwe zaak in “een patroon van intimidatie” om critici de mond te snoeren. Rappler heeft veel geschreven over de internationaal fel bekritiseerde drugsoorlog van president Duterte. Ook deed het medium onderzoek naar het verspreiden van nepnieuws en de inzet van internettrollen door Dutertes campagneteam in 2016.

Twitter avatar mariaressa Maria Ressa In a little over a year, 11 cases. Am posting bail fot 7th time! For being a journalist. https://t.co/XscZyM6BrN
Lees meer over Rappler: Als de president trollen betaalt en nepnieuws verspreidt

De regering van president Duterte ontkent dat de aanhouding iets te maken heeft met het journalistieke werk van Ressa. Rappler zou een buitenlandse investering van de Amerikaanse eBay-oprichter Pierre Omidyar hebben ontvangen en daarmee de wet hebben overtreden. President Duterte noemde Rappler eerder een nepnieuwswebsite die mogelijk banden zou hebben met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Ook noemde hij in het verleden journalisten “schaamteloze hoerenzonen”.

Ressa werd in februari opgepakt op verdenking van smaad. Amnesty International uitte toen forse kritiek. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou de aanklacht nep zijn en probeerden de autoriteiten Ressa en haar nieuwssite het zwijgen op te leggen.