Recensie

Recensie

AH-plaatjes doen insect tekort

Plakplaatjes

Kinderen op schoolpleinen laten vol trots hun buik zien, helemaal vol tattoos van insecten. Een nieuwe rage is ontketend door supermarktketen Albert Heijn, in samenwerking met Naturalis biodiversity center in Leiden. Topinsecten: bij elke tien euro boodschappen gratis twee insectenstickers en één plaktattoo van hetzelfde dier. Geen voetbalplaatjes, minimoestuintjes of die hamsterbollies, maar down-to-earth insecten. Anchorman Freek Vonk nodigt uit voor een spannende insectensafari.

Maar inhoudelijk is de spaaractie helaas armzalig uitgevoerd. De selectie van dieren komt gehaast en willekeurig over. Eerdere populair-wetenschappelijk getinte spaaracties waren beter doordacht, zoals de Wonderlijke wereld-plaatjes van Freek Vonk en de Reis door de ruimte met André Kuipers .

Geen officiële insecten

Wat doet een regenworm in een verzamelalbum met TOP-insecten? Albert Heijn noemt de worm één van de nepinsecten (naast een spin, een pissebed en een duizendpoot); ze lijken op insecten maar ze zijn het officieel niet. „Alleen de beestjes die zes poten hebben zijn insecten”, meldt de tekst braaf. Maar waarom zijn die neppers dan een plakplaatje waard?

Er ligt ook een bizarre nadruk op het nut van insecten voor producten in de supermarkt. Dat leidt tot overdrijving, over hoe goed roofinsecten plagen van schadelijke insecten in toom kunnen houden en hoe onmisbaar bijen en vliegen zijn voor de bestuiving. „Niet alleen de groente- en fruitafdeling zou heel erg leeg zijn, maar ook de schappen met vruchtensap en de potten met pastasaus zouden er niet meer zijn”, aldus de kruidenier.

Dat roept de vraag op hoe educatief de informatie is. Met Naturalis als kwaliteitsstempel zou je meer verwachten. De uitleg „botten aan de buitenkant” is wel een heel krukkige manier om uit te leggen dat een insect een exoskelet heeft. En gaat het niet wat ver om de antistolling in het speeksel van de mug gif te noemen? En de bijenkoningin „gewoon een volgevreten bijtje” noemen?

Echte liefde voor insecten zal hiemee niet bij kinderen worden gekweekt. Een gemiste kans.