Gifcontainer van MSC Zoe gevonden in Duitse Waddenzee

Het zeeschip verloor begin dit jaar in totaal 342 containers in het Waddengebied, inclusief twee gevuld met giftige stoffen.

Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van de MS Zoë de haven van Lauwersoog binnen.
Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van de MS Zoë de haven van Lauwersoog binnen. Foto Remko de Waal/ANP

Een bergingsbedrijf heeft donderdag een van de twee gifcontainers gevonden die begin dit jaar overboord zijn geslagen in het Waddengebied. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) vrijdag. Het zeeschip MSC Zoe verloor op 2 januari in totaal 342 containers.

De container met het giftige dibenzoylperoxide is gevonden in het Duitse Waddengbied. De berger kijkt nu hoe deze veilig boven water kan worden gehaald. Een tweede container met gevaarlijke stoffen - gevuld met lithium-ion batterijen - is nog niet gelokaliseerd. Inmiddels zijn van 221 containers één of meerdere delen gevonden, dat is inclusief 19 containers die op het strand aanspoelden.

Lees ook: Schier is (bijna) schoon, maar hoelang nog?

Het totale zoekgebied besloot zo’n 3.000 vierkante kilometer. Naar verwachting bevindt een groot deel van de containers zich ten noorden van Schiermonnikoog, Terschelling of in het Waddengrensgebied met Duitsland. “Dit is een complexe operatie waarbij zorgvuldigheid is geboden”, schrijft de minister. Op de zeebodem kunnen namelijk scheepswrakken of explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen.

Half februari werd met Rijkswaterstaat een schoonmaakplan opgezet om ook al het aangespoelde afval op te ruimen. Die loopt in totaal achttien maanden, tot half 2020. Om kleine plastic korrels uit de containers te verwijderen van het strand, is volgens de minister succesvol geëxperimenteerd met een ‘maaiklepelzuiger’ - een speciale schoonmaakmachine. Er wordt onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van het incident op lange termijn.

Geen verband met massale sterfte zeekoeten

Rond het incident met de MSC Zoe werden in het Waddengebied ook zo’n 20.000 dode zeekoeten aangetroffen. Er werd gespeculeerd dat de twee met elkaar in verband stonden, maar inmiddels is volgens de minister duidelijk dat dit niet het geval is.

Uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Wageningen blijkt dat de zeekoeten gestorven zijn door verhongering. De dieren waren overwegend jong - ongeveer een half jaar oud. Ook blijkt dat ze niet ziek waren, en in hun magen werden geen grote hoeveelheden plastic of gif aangetroffen. Het was een moeilijk broedseizoen voor de vogels, dus volgens de onderzoekers verlieten ze vermoedelijk te zwak hun broedkolonie.

Lees ook: Hoe gingen al die zeekoeten dood? Misschien hebben de bultruggen het gedaan