George Clooney wil boycot vanwege omstreden homowet

Boycot Vanaf 3 april gaan er nieuwe anti-homowetten in Brunei in. Reden voor George Clooney op te roepen tot een boycot van hotels die gefinancierd worden vanuit Brunei.

George Clooney tijdens een diner voor donoren van de Prince’s Trust International eerder deze maand
George Clooney tijdens een diner voor donoren van de Prince’s Trust International eerder deze maand Chris Jackson

Acteur George Clooney heeft opgeroepen om negen luxueuze hotels van onder andere de Dorchester Collection te boycotten, waaronder die in Park Lane in Londen. Dat meldt de Britse krant The Guardian vandaag in een nieuwsbericht. De hotels van Clooney’s boycot zijn namelijk in bezit van het ministerie van Financiën van de staat Brunei. Vanaf 3 april komt daar een nieuwe wet die homoseksualiteit bestraft met steniging. De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, vindt de geplande lijfstraf een „geweldige prestatie”.

Clooney geeft toe dat hij zelf wel eens in een van de hotels verbleef, totdat hij erachter kwam wie de eigenaar was. Aan The Guardian verklaart hij: „Elke keer dat we verblijven, vergaderen of eten in een van deze negen hotels, vullen we de zakken van mannen die ervoor kiezen hun burgers te stenigen of lijfstraffen te geven, omdat ze homoseksueel zijn. Gaan we echt meebetalen aan deze schendingen van de mensenrechten?”

Het Beverly Hills Hotel, dat ook in bezit is van Brunei, gaf aan dat „De Dorchester Collection de nadruk legt op gelijkheid, respect en integriteit […] Inclusie en diversiteit zijn kernvisies en we tolereren geen enkele vorm van discriminatie”.

Of de boycot effect zal hebben, is de vraag, zegt ook de acteur zelf. „Zoals altijd bij goede bedoelingen, verschuift de woede omdat er altijd honderd andere redenen zijn om woedend over te zijn. De focus verslapt en de hotels gaan weer terug naar de gewone gang van zaken”.