Ex-president Gambia stal zeker 362 miljoen dollar uit staatskas

Yahya Jammeh werd in 2017 gedwongen naar Equitoriaal Guinea te vluchten toen hij de verkiezingen verloor. Volgens een onderzoeksgroep zou het zelfs om 1 miljard dollar gaan.

Ex-president Yahya Jammeh stemt tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.
Ex-president Yahya Jammeh stemt tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Foto Jerome Delay/AP

De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft ten minste 362 miljoen dollar (323 miljoen euro) gestolen uit de staatskas gedurende zijn 22 jaar aan de macht. Dat meldt minister Abubacarr Tambadou (Justitie) vrijdag op basis van een onderzoek dat bijna twee jaar heeft geduurd, aldus persbureau Reuters.

Het was al langer duidelijk dat Jammeh de staatskas consequent plunderde, maar door het onderzoek is daar nu een concreet getal op geplakt. Minister Tambadou, die zijn onderzoek baseerde op interviews met ruim 250 getuigen, omschreef Jammeh tegenover Reuters als “een egoïstische megalomaan” met een “pretentieuze en waanzinnige levensstijl”.

Hij noemde het bedrag “een duizelingwekkende hoeveelheid geld die een significante invloed had kunnen hebben op de levens van de gewone mensen in dit land”. Jammeh zou onder meer neprekeningen bij de centrale bank hebben laten openen om zo geld van het nationale telecommunicatiebureau en andere staatsinstellingen door te sluizen.

Lees ook: Gambia: Banjul feest, maar Jammeh wil niet weg

Rolls-Royces

Volgens Tambadou probeert de regering van de huidige president Adama Barrow het gestolen geld deels terug te krijgen. De nieuwe regering heeft enkele van de achtergebleven bezittingen van Jammeh verkocht, waaronder verscheidene vliegtuigen en Rolls-Royces met Jammeh’s naam in de hoofdsteunen geborduurd. De ex-president nam echter veel van zijn bezittingen mee naar Equatoriaal Guinea toen hij daar in 2017 heen vluchtte, aldus minister Tambadou.

Het vertrek van Jammeh twee jaar geleden volgde op een lange ruzie over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Jammeh wilde eerst niet toegeven dat zijn concurrent Barrow had gewonnen, maar toen het West-Afrikaanse militaire samenwerkingsverband Ecowas zich richting hoofdstad Banjul bewoog, nam hij toch de benen. Jammeh, die nog niet heeft gereageerd op de conclusies van het onderzoek, kwam in 1994 aan de macht na een coup.

Donderdag publiceerde een non-profitorganisatie die corruptie onderzoekt een rapport waaruit zou blijken dat het totaalbedrag dat Jammeh en zijn medewerkers ontvreemden nog veel hoger lag. Volgens het internationale Organized Crime and Corruption Reporting Project ging het om 975 miljoen dollar (869 miljoen euro).