EU-lidstaten blokkeren nieuwe regelgeving over meenemen WW-uitkering

Nederland is tegenstander van het voorstel, dat onder meer behelst dat arbeidsmigranten hun werkloosheidsuitkering voor zes maanden mee kunnen nemen naar het thuisland.

Den Haag vreest dat arbeidsmigranten misbruik maken van de nieuwe regels als hun uitkering hier hoger is dan hun salaris in het thuisland.
Den Haag vreest dat arbeidsmigranten misbruik maken van de nieuwe regels als hun uitkering hier hoger is dan hun salaris in het thuisland. Foto via ANP

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag nieuwe Europese regelgeving over arbeidsmobiliteit voorlopig tegengehouden. Die wetgeving zou het onder meer mogelijk maken dat arbeidsmigranten voor langere tijd hun werkloosheidsuitkeringen meenemen naar het thuisland. Polen, Malta en Hongarije onthielden zich vrijdag van stemming vanwege een ander deel van het voorstel dat over detachering gaat, waardoor er vooralsnog geen meerderheid is.

De belangrijkste verandering voor Nederland is dat de WW-uitkering voor arbeidsmigranten van drie maanden wordt opgerekt naar zes maanden. Hier is Nederland samen met vijf andere, voornamelijk West-Europese, landen op tegen. Den Haag vreest dat met name Poolse arbeidsmigranten die even in Nederland gewerkt hebben hun uitkering mee terug naar huis nemen omdat die veelal hoger is dan hun Poolse salaris.

Lees ook: Nederland ongelukkig met deal over langer meenemen WW

Geen gekwalificeerde meerderheid

Tegenstand kwam vrijdag niet alleen van Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken en Nederland, maar dus ook van Hongarije, Malta en Polen. Deze drie landen hebben zich vooralsnog onthouden van stemming, waardoor de voorstanders niet aan de benodigde ‘gekwalificeerde meerderheid’ kwamen, een meerderheid van meer dan 65% van de totale EU-bevolking.

Tijdelijk voorzittend land Roemenië is echter groot voorstander van het voorstel en zal naar verwachting de komende weken om tafel gaan met Hongarije en Polen om een oplossing uit te onderhandelen. Naar verwachting zal dit niet leiden tot aanpassingen in dat deel van de regelgeving waar Nederland bezorgd om is, de werkloosheidsuitkering, maar om de pijnpunten van de twee Centraal-Europese landen. Roemenië hoopt zo de boel nog rond te krijgen voordat het Europees Parlement in april over het voorstel stemt.