Leids bedrijf is opeens ruim 5 miljard waard na doorbraak reumamedicijn

Doorbraak Het reumamedicijn ‘Filgotinib’ van het Nederlandse bedrijf Galapagos heeft twee laatste onderzoeken goed doorstaan. Beleggers reageerden euforisch.

Laboratorium van Galapagos in Leiden. Analisten gaan ervan uit dat de potentiële omzet van het Galapagos-medicijn ligt tussen 4 en 6 miljard dollar per jaar.
Laboratorium van Galapagos in Leiden. Analisten gaan ervan uit dat de potentiële omzet van het Galapagos-medicijn ligt tussen 4 en 6 miljard dollar per jaar. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Nederlands biotechbedrijf Galapagos uit Leiden brengt een eigen medicijn op de markt, een veelbelovende behandeling van reuma, een van de meest voorkomende aandoeningen ter wereld. Donderdagavond maakte Galapagos bekend dat zijn reumamedicijn ‘filgotinib’ twee laatste grote onderzoeken naar de werking en veiligheid van het geneesmiddel goed heeft doorstaan. Dat betekent dat het biotechbedrijf, twintig jaar na oprichting, goedkeuring van de geneesmiddelenautoriteiten kan aanvragen voor het medicijn.

„Spectaculair”, noemt topman Onno van de Stolpe de resultaten in een reactie. Het medicijn van Galapagos zou minstens zo effectief zijn als concurrerende geneesmiddelen en veilig zijn. Ofwel: het middel van Galapagos geeft niet of nauwelijks bijwerkingen, aldus het bedrijf.

Beleggers reageerden euforisch op de aankondiging van de testresultaten, die nog niet zijn gepubliceerd in een ‘peer reviewed’ wetenschappelijk tijdschrift. De aandelenkoers van Galapagos steeg vrijdag meer dan 20 procent. Daarmee is het Leidse bedrijf nu zo’n 5,6 miljard euro waard.

De verwachtingen van het reumamedicijn van Galapagos zijn al jaren hooggespannen. Sinds de eerste tests in 2011 laat het middel zien veilig te zijn en goed te werken. Reuma komt bovendien veel voor. Volgens de patiëntenvereniging lijden alleen in Nederland al 220.000 mensen aan een vorm van ontstekingsreuma, waarop het medicijn van Galapagos is gericht.

2020

De mondiale markt voor dit soort reumamedicijnen is dan ook groot. Marktleider Humira van de Amerikaanse farmaceut Abbvie, vorig jaar goed voor een omzet van 20 miljard dollar, geldt als het bestverkochte medicijn ter wereld.

De behandeling van Galapagos hoort bij een andere categorie medicijnen dan Humira en is in de laatste test ook niet met Humira vergeleken. Een belangrijk verschil voor de patiënt tussen de twee medicijnen is dat het middel van Galapagos een pil is die je één keer per dag slikt, terwijl Humira geprikt moet worden.

Analisten gaan ervan uit dat de potentiële omzet van het Galapagos-medicijn ligt tussen 4 en 6 miljard dollar per jaar. Het medicijn zou daarnaast ook voor andere ontstekingsziekten kunnen werken, verwacht Galapagos, zoals de ziekte van Crohn. Wel moet Galapagos de inkomsten van filgotinib delen met de Amerikaanse farmaceut Gilead, dat een belangrijk deel van de onderzoekskosten voor zijn rekening nam.

Galapagos gaat ervan uit dat zijn reumamedicijn na de zomer van 2020 in Europa beschikbaar komt. In onder meer de VS duurt het goedkeuringsproces iets langer.

Grote vraag is welke prijs Galapagos en Gilead straks vragen voor filgotinib. Concurrerende reumamedicijnen kosten zo’n 10.000 euro per patiënt per jaar, zegt Kempen-analist Jan de Kerpel. Hij verwacht een vergelijkbare prijs voor de pil van Galapagos.

Sija de Jong van patiëntenvereniging ReumaNederland is blij met het nieuws over filgotinib en hoopt dat de prijs zodanig „concurrerend” is dat het middel straks ook wordt vergoed. „Anders is er nauwelijks gezondheidswinst voor de patiënt.”

Lees verder over ‘de pil van 4 miljard’: het wondermiddel van Galapagos

Correctie en aanvulling (29 maart 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat farmaceut Gilead Brits is. Dat klopt niet en is hierboven aangepast. Verder is het bericht omstreeks 17.00 uur geüpdatet met actuele koersinformatie. Ter aanvulling is toegevoegd dat de testresultaten nog niet zijn gepubliceerd in een ‘peer reviewed’ wetenschappelijk tijdschrift.