‘Door livestream dacht de politie bij schietpartij Utrecht aan terreur’

Dat leidde er mede toe dat het hoogste dreigingsniveau werd afgekondigd. De melding bleek later niks met de schietpartij op het 24 Oktoberplein te maken te hebben.

Speciale eenheden bij de tram in Utrecht waar vorige week Gökmen T. het vuur opende.
Speciale eenheden bij de tram in Utrecht waar vorige week Gökmen T. het vuur opende. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Mede door een vermeend dreigement tijdens een livestream op Facebook dacht de politie dat op het 24 Oktoberplein in Utrecht vorige week sprake was van een terreuraanslag. Dit leidde ertoe dat in de provincie het hoogste dreigingsniveau werd afgekondigd, zeggen politiechefs Rob van Bree en Liesbeth Maas in een interview met het AD. De melding bleek uiteindelijk om een verwarde man te gaan en niets te maken te hebben met de schietpartij, die vier mensen het leven kostte.

Lees meer over Gökmen T.: Een tijdje moslim, dan weer een tijdje junk

Rond het moment waarop Gökmen T. de tram in Utrecht binnenliep en begon te schieten, kreeg de politie een melding doordat iemand in de livestream de suggestie wekte een aanslag te willen plegen op een moskee. Volgens de politiebazen zei deze persoon: “Ik heb niks meer te verliezen, ik ga naar de moskee.” Enkele dagen daarvoor schoot in Nieuw-Zeeland een rechtse-extremist tientallen mensen dood in een moskee. Die aanslagpleger filmde de daad en toonde de beelden ook live via Facebook.

‘Puur toeval’

Achteraf had de Nederlandse melding niets met de schietpartij in Utrecht te maken. “Het bleek van een verwarde persoon in het noorden van het land te komen. Het was puur toeval. Maar de info kwam wel samen”, zeggen de politiechefs. Ook kwam er volgens de politie tegelijkertijd meer informatie binnen “die ons erop wees dat er meer aan de hand was dan een gewone liquidatie”.

Door het hoogste dreigingsniveau werd de volledige politiemacht gemobiliseerd om de dader te vinden, om te voorkomen dat hij meer mensen kon doden. Op veertien plekken werden invallen gedaan, uiteindelijk werd T. in de avond opgepakt in een woning aan de Oudenoord. Het OM verdenkt de man van viervoudige moord met een terroristisch oogmerk.