John de Mol bewijst RTL juist een dienst door sterren weg te halen

Zap De zender was nogal overbevolkt. Nu is er ruimte voor vernieuwing. En Chantal Janzen, grootgrutter in kleine onbetamelijkheden, is terecht gestegen in de RTL-hiërarchie.

Chantal Janzen bij de brandweer in 'Chantal komt werken'.
Chantal Janzen bij de brandweer in 'Chantal komt werken'. Beeld RTL

In de vensterbank van de woonboot liggen de belangrijkste bezittingen van de man: twee paar sokken, een broek, een shirt en een ordner vol juridische stukken. Zodat hij op stel en sprong de benen kan nemen. De boot wordt verhuurd via Airbnb, dus als zich een betalende klant meldt, moet hij weg.

Nee, het gaat nog niet goed met Edwin de Roy van Zuydewijn, blijkt uit de eerste aflevering van Iedereen had het erover, waarin Art Rooijakkers op bezoek gaat bij mensen die plotseling het middelpunt van een mediastorm werden. In de ex-echtgenoot van prinses Margarita stormt het nog steeds. Voor de hekken van Paleis Soestdijk heeft hij het over een „griezel die zijn hok uit kwam”. Wie bedoel je, vraagt Rooijakkers braaf. Bernhard, verduidelijkt zijn gesprekspartner. Even later heeft hij het over ‘de oude nazi’. U raadt wie dat is, maar Rooijakkers vraagt het toch nog een keer voor de zekerheid: weer Bernhard.

De Roy van Zuydewijn briest bij hem onwelgevallige vragen („Is this for real?”), loopt weg als het over zijn mishandelde hond gaat. Tussen die spektakelstukjes door geeft Iedereen had het erover een afgewogen beeld van de affaire. Die kende ook een politiek dieptepunt, toen bleek hoe de koninklijke familie door de geheime dienst werd gebriefd over de antecedenten van de verloofde van de prinses.

De tweede reconstructie van Rooijakkers miste die bite. Daar ging het om het moment, jaren geleden, waarin een deelnemer aan de quiz Lingo het woord ‘cumshot’ als oplossing suggereerde – storm in een wel heel klein glaasje omroepwater. Sterker was de reportage uit het Friese Marrum, over de eigenaar van de paarden die in 2006 vast kwamen te zitten op een eilandje in ondergelopen land. De man werd ernstig bedreigd; nu bleek dat hij er ook maar weinig aan had kunnen doen.

Het was niet de enige première die RTL4 donderdag in de aanbieding had. Eerder op de avond was Chantal komt werken te zien, waarin Chantal Janzen een werkdag meedraaide in een Amsterdamse brandweerkazerne en in de Efteling. (Woensdag kwam Beau Five Days Inside daar trouwens ook al vandaan. Een knap staaltje Kaatsheuvelse koppelverkoop?)

Geen gekke Henkies, maar burgers die met vanzelfsprekende trots hun rol in de samenleving vervullen

Nu sterrenshopper John de Mol zijn zus Linda en Wendy van Dijk naar SBS heeft gehaald, is Chantal Janzen gestegen in de RTL-hiërarchie. Janzen, grootgrutter in kleine onbetamelijkheden, voegt meer karakter toe aan haar presentatie dan die twee collega’s. De brandweerlieden voelden zich vrij om hun gast onophoudelijk in de maling te nemen en onzinnige opdrachten te geven. „Nu moet je twéé keer tegen die slang aanschoppen. Nee, harder.” Janzen sloeg terug met een scabreuze opmerking.

De RTL-avond contrasteerde zo nogal met de twee woest ongeestige programma’s (De mannen van taal en Komt een man bij de dokter) die tegelijkertijd bij concurrent SBS te zien waren. Je begint te denken dat John de Mol RTL een reusachtige dienst heeft bewezen door bij de overbevolkte zender ruimte voor vernieuwing te scheppen.

Er lijkt een lijn in te zitten, waar ook het bewierookte Beau Five Days Inside in past. De nieuwe RTL-programma’s gaan niet op de knieën voor de kijker en zijn niet geobsedeerd door halve beroemdheden.

De zender zoekt nadrukkelijk brandweerlieden en bouwvakkers op, boeren en verplegers. Geen gekke Henkies, maar burgers die met vanzelfsprekende trots hun rol in de samenleving vervullen. De mensen die televisiemakers graag als afzetmarkt zien, maar weleens als onderwerp uit het oog verliezen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.