Klimaat ‘Cycloon volgt op zeespiegelstijging’

Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Mozambikaanse slachtoffers van cycloon Idai wachten op voedsel dat wordt uitgedeeld bij een evacuatiecentrum in Dondo, nabij de grote kustplaats Beira. In het gebied zijn al 139 gevallen van de zeer besmettelijke ziekte cholera vastgesteld. Er zijn nog geen patiënten gestorven.

Secretaris-generaal Petteri Taalas van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) legde donderdag bij de presentatie van het jaarlijkse Statement on the State of the Global Climate een link met klimaatverandering. „Idai kwam aan land bij Beira: een snel groeiende, laaggelegen stad aan een kust die kwetsbaar is voor stormvloed en die nu al te maken heeft met de gevolgen van zeespiegelstijging”, zei Taalas. „De slachtoffers van Idai laten zien waarom we een wereldwijde agenda nodig hebben voor duurzame ontwikkeling en aanpassing aan klimaatverandering.” Volgens de WMO waren de laatste vier jaren de warmste sinds het begin van de metingen en nemen de schadelijke gevolgen van de opwarming van de aarde toe.