Cineast Agnès Varda op 90-jarige leeftijd overleden

Ze droeg bij aan de totstandkoming van de filmstroming Nouvelle Vague in de jaren 50 en 60 en wordt tot de grote Franse filmmakers gerekend.

Filmregisseur Agnès Varda in Parijs in juli 2018.
Filmregisseur Agnès Varda in Parijs in juli 2018. Foto Thomas Samson/AFP

De Franse filmmaker en kunstenaar Agnès Varda is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Dat hebben familieleden van de cineast aan het Franse persbureau AFP gemeld. Volgens de verklaring van haar familie is Varda overleden aan de gevolgen van kanker, “in het bijzijn van familie en naasten”.

Varda, die 90 jaar oud is geworden, werkte op de grens van documentaire en fictiefilm. Ze droeg in de jaren 50 en 60 bij aan de totstandkoming van de Nouvelle Vague-stroming, die zich onder andere afzette tegen de vertellende filmtraditie. Ook was ze fotograaf en maakte ze kunstinstallaties.

Lees ook deze recensie van Visages villages : Schitterende zoektocht naar ‘gewone’ Fransen

Varda is zestig jaar lang actief geweest in de filmwereld. In 2017 werd ze genomineerd voor een Oscar voor de documentaire Visages villages. Andere beroemde werken van haar hand zijn Cléo de 5 à 7 (1962) en Les plages d’Agnès (2009). Met Sans toit ni loi won ze in 1985 de prestigieuze Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. En voor haar gehele oeuvre ontving Varda in 2015 de ere-Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes.

De Franse minister van cultuur Franck Riester reageerde op Twitter op het overlijden van Varda. Hij noemde de regisseur “een van de grootste kunstenaars van onze tijd” en uit in de tweet zijn “respect, dankbaarheid en bewondering”.

Twitter avatar franckriester Franck Riester Bouleversé, accablé, endeuillé : ces sentiments qui accompagnent la certitude que nous venons de perdre l’une des plus grandes artistes de notre époque. Agnès Varda, je vous témoigne mon respect, ma reconnaissance et mon admiration. https://t.co/KhIma6ImjD