Bufferzones bij abortusklinieken moeten activisten op afstand houden

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is voorstander van deze bufferzones. Anti-abortusorganisaties ontkennen vrouwen te intimideren.

Een abortuskliniek in Utrecht heeft een bord opgehangen om vrouwen te waarschuwen voor "agressieve" anti-abortusactivsiten.
Een abortuskliniek in Utrecht heeft een bord opgehangen om vrouwen te waarschuwen voor "agressieve" anti-abortusactivsiten. Foto Robin Utrecht/ANP

De abortusklinieken in Rotterdam en Roermond die naar eigen zeggen veel hinder ondervinden van anti-abortusactivisten, zijn blij met de steun van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) voor een bufferzone. Hij zei vrijdag in het AD dat hij voorstander is van gemeentelijke maatregelen om “intimiderende” activisten op afstand te houden.

Volgens Gerrit Zomerdijk, directeur van de Gynaikon-klinieken, is het aantal protestacties in de afgelopen maanden sterk toegenomen. In Rotterdam gaat het gemiddeld om drie acties per week, in Roermond om ongeveer twee per maand. Beide steden hebben inmiddels besloten dat activisten niet langer pal voor de kliniek mogen demonstreren.

Volgens Zomerdijk voelen vrouwen zich erg geïntimideerd door de acties. “Tegen vrouwen is gezegd: Je bent een moordenaar, je gaat je kind doden.” Ook werden er stickers met de tekst “abortus is moord” geplakt op de voordeur, lift en het meubiliair van de abortuskliniek in Rotterdam. Vanwege deze meldingen is het Humanistisch Verbond een petitie gestart voor bufferzones bij abortusklinieken.

Tegenstanders anti-abortus ontkennen intimidatie

Twee bekende anti-abortusorganisaties herkennen zich niet in dit beeld en stellen niet verantwoordelijk te zijn voor intimiderende acties. Stirezo, dat in onder meer Roermond demonstreert voor de kliniek, valt geen vrouwen lastig, zegt woordvoerder Hugo Bos.

“Wij vragen of we vrouwen kunnen helpen en bieden een flyer aan. Onze vrouwelijke vrijwilligers hebben bordjes ter grootte van een A-4 bij zich met een foto van een foetus van 24 weken. Dat is geen bloederige foto.”

Bos noemt een bufferzone “inperking van het demonstratierecht”. Stirezo, een katholieke pro-life-organisatie, wil door blijven gaan met protestacties. “Wij herkennen dat vrouwen ontdaan arriveren bij een abortuskliniek, maar komt dat door ons of door de beslissing die ze nemen?”, zegt Bos. Hij was afgelopen maandag uitgenodigd op het ministerie van Volksgezondheid om over de acties te praten, maar volgens Bos had minister De Jonge zijn beslissing toen al genomen.

Waarschuwingsbord

Ook Kees van Helden, voorzitter van anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven, was uitgenodigd op het ministerie. “Ik heb toen uitgelegd dat wij werken met een pasjessysteem en dat al onze vrijwilligers zich kunnen legitimeren”. Vrijwilligers van Schreeuw om Leven demonstreren gemiddeld drie keer per week voor een abortuskliniek in Utrecht. Om vrouwen te waarschuwen heeft de kliniek een bord opgehangen met de tekst: “Let op agressieve anti-abortusactivisten”.

Van Helden noemt het bord “lachwekkend”. De organisatie heeft in de afgelopen jaren 520 hulpvragen gehad van vrouwen die abortus wilden plegen of spijt hebben van hun beslissing, zegt Van Helden. Hij stelt dat vrouwen niet goed worden voorgelicht over abortus en dat activisten nodig zijn om ze nog op andere gedachten te kunnen brengen.

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) reageert positief op de uitspraken van De Jonge. “We zijn blij dat hij nu ook inziet dat dit een steeds groter wordend probleem is”, aldus de organisatie. De protesten bij klinieken zijn volgens het NGvA een “inbreuk op de keuzevrijheid”. De activisten zouden “inspelen op emoties van vrouwen op een moeilijk moment, met eenzijdige sentimenten over toekomstige gevolgen.”