Budgetluchtvaartmaatschappij

IJslandse WOW Air staakt activiteiten

WOW Air staakt alle activiteiten, zo meldt de budgetvliegtuigmaatschappij donderdagochtend op haar website. Het noodlijdende IJslandse bedrijf was sinds dinsdag in gesprek met mogelijke investeerders over een reddingsplan.

Eerder donderdag maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat alle vluchten tijdelijk waren uitgesteld. Passagiers die een reis hadden geboekt, wordt aangeraden bij een andere luchtvaartmaatschappij een vlucht te boeken.

Een tweede ronde van gesprekken over een fusie met de grotere concurrent Icelandair was mislukt, zo meldde WOW op zondag. Daarna leek het erop dat het bedrijf een nieuwe overeenkomst had getroffen met een groep geldschieters over een reddingsplan. Die gesprekken liepen deze week. WOW had het geld dringend nodig om schuldeisers tevreden te stellen. Volgens persbureau Bloomberg had WOW Air daarvoor een plan opgesteld om schulden om te zetten in aandelen.

Volgens de Financial Times had het bedrijf in het afgelopen jaar last van tegenvallende resultaten. De schulden zouden zijn ontstaan door een afname in het aantal toeristen dat IJsland wil bezoeken. Ook de stijging van de olieprijzen en de toegenomen concurrentie van andere budgetmaatschappijen die lange vluchten aanbieden, hebben bijgedragen aan de problemen voor WOW Air.

WOW werd in 2011 opgericht, de eerste vluchten werden in 2012 uitgevoerd. De maatschappij werd snel populair door de goedkope vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten en Canada. (NRC)