Aandelenkoers taxi-app Lyft flink omhoog bij beursdebuut

Direct na opening van de handel stond Lyft op circa 20 procent winst. Lyft is de eerste taxi-app ter wereld die naar de beurs gaat.

Lyft vierde de beursgang vrijdag in Los Angeles.
Lyft vierde de beursgang vrijdag in Los Angeles. Foto Mike Blake/Reuters

Het debuut van taxi-app Lyft op de beurs in New York vrijdag is vooralsnog een succes. De aandelen van het bedrijf stonden direct na het begin van de handel op ongeveer 20 procent winst. Lyft is de eerste rittendienst die naar de beurs gaat.

De Lyft-aandelen werden vanmiddag aangeboden voor 72 dollar (ruim 64 euro) per stuk. Bij de opening van de beurs schoot de prijs meteen omhoog naar meer dan 87 dollar. Later ging de koers wat omlaag, om zich te stabiliseren net onder de 80 dollar - nog altijd een prijsstijging van bijna 10 procent.

Lyft is in de Verenigde Staten en Canada een directe concurrent van Uber, de wereldwijde marktleider op het gebied van taxi-apps. Via Lyft en Uber kunnen passagiers direct contact zoeken met een chauffeur die niet aangesloten hoeft te zijn bij een taxi-bedrijf.

Lees ook: Wie durft er in 2019 nog naar de beurs?

Beursgang Uber

Ook Uber is bezig met een beursgang. Die moet dit jaar plaatsvinden, tegen een waardering die aanzienlijk hoger ligt dan die van Lyft. Naar schatting zullen de Uber-aandelen samen een waarde van 100 à 120 miljard dollar hebben - grofweg tussen de 90 en 105 miljard euro. Lyft werd daarentegen voor zo’n 24 miljard dollar in de markt gezet.

De omzet van Lyft steeg de afgelopen jaren flink: van 343 miljoen dollar (305 miljoen euro) in 2016 naar 2,2 miljard (1,96 miljard euro) vorig jaar. Desondanks leed het bedrijf verlies. Vorig jaar bedroeg dat tekort zelfs 911 miljoen dollar (ruim 811 miljoen euro).