Opinie

Zandvoort

Christiaan Weijts

Hoe komt het toch, dat in al onze badplaatsen zoveel heimwee hangt? Tussen de jackpothallen en de burgerketens hoor je het zuchten, door de verroeste spijlen van belle-époque-balkonnetjes: ach, óóit…! ‘Grandeur’ is het woord dat daarbij hoort, maar hier in Zandvoort – ik flaneer over wat ooit is uitgeroepen tot ’s lands lelijkste boulevard – is dat: ‘Grand Prix’.

O ja, geracet wordt er nog, wel 230 dagen per jaar. Ook op deze doordeweekse ochtend hoor je het al verderop, als een meerstemmig ensemble staafmixers. Op een duinheuvel kijken twee zwartgeklede mannen met Red Bullpetjes toe. Witte autootjes. Zoef… zoef… Een bedrijfsuitje, gokken ze. Niet de Formule-1 die hier in 1985 voor het laatst is gereden. Maar dat gaat veranderen, hopen ze, nu de gemeenteraad unaniem besloot om 4 miljoen in dit circuit te pompen, als ze die Formule-1 hier krijgen.

Heimwee, blinde liefde naar een gouden tijd. Anders valt het niet te verklaren dat ze zoveel belastinggeld in een commercieel evenement willen steken, waar redelijkerwijs alle rode lichten bij aanspringen.

Terwijl in alle natuurgebieden grote zorgen leven over het toenemend vliegverkeer, als we overal het autogebruik willen verminderen en een ingrijpend klimaatakkoord optuigden, ga je hier pal naast Natura 2000-gebied overheidsmiljoenen verbrassen aan een krankzinnig commercieel spektakel van brandstof en herrie, waar enkel Amerikaanse bazen hun megawinsten uit zullen behalen. En Prins Bernhard jr. ongetwijfeld, als eigenaar van dit circuit. Hij droeg al gul bij aan de ontwrichting van de Amsterdamse huizenmarkt. Met het vernielen van de omliggende natuur kan Zijne Hoogheid zijn karwei afmaken.

Een nieuwe toegangsweg moet er dwars doorheen komen. Goed voor de lokale economie, denken ze in Zandvoort, waar ze niets geleerd hebben van al die steden die met dezelfde hoop de Olympische Spelen binnenhaalden. Zelfs op de huidige weggetjes staan ze ’s zomers al in de file naar die lelijkste boulevard. Aan aanbidders van smakeloosheid heeft het in ons land nooit ontbroken. Investeer liever in de uitstraling van die boulevard. Daar heb je ook wat aan op die 364 dagen dat het megafestijn hier niet is.

Heimwee overwint alles, zelfs het verstand. Zeker als je er een Max Verstappen-koorts overheen krijgt, en gaat geloven dat de gloriedagen weerkeren, dat de racemanie geen tijdelijke opleving is en je niet met de ruïnes achterblijft na de hype.

De Grand Prix is een icoon, een lokale identiteit. En Zandvoort is bereid daar een grote prijs voor te betalen. Zelfs GroenLinks veranderde in een vrrroempartij en stemde in, als die race maar ‘duurzaam’ werd.

Behalve een slechte raadgever kan heimwee uiterst destructief zijn.

Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.