Mogelijk explosie aan Schiedamsedijk in Rotterdam

Explosieven In de nacht van woensdag op donderdag zijn er autoruiten gesneuveld in het centrum van Rotterdam bij een mogelijke explosie, naast een shishalounge. Vorige week zijn er granaten gevonden op Schiedamseweg. Niet voor de eerste keer. De VVD eist opheldering in een spoeddebat vanmiddag.

Zaterdag 23 maart was de de explosieven opruimingsdienst lang bezig om twee granaten van een deur aan de Schiedamseweg te verwijderen.
Zaterdag 23 maart was de de explosieven opruimingsdienst lang bezig om twee granaten van een deur aan de Schiedamseweg te verwijderen. Foto GinoPress B.V.

Vandaag kan er niet over de Coolsingel naar de Erasmusbrug gereden worden. Reden: er zijn op de Schiedamsedijk autoruiten gesneuveld en een winkelruit beschadigd, mogelijk door explosieven. Het rolluik van de nabijgelegen shishalounge is nog dicht, en onderzocht wordt nu of zich daar mogelijk nog explosieven bevinden.

Het is een zorgwekkende trend. Vorige weekend werden aan de Schiedamseweg granaten gevonden aan de gevel van een winkel met waterpijpen. Eerder in december vond in diezelfde straat een explosie plaats bij shishalounge Villa Blanca.

Op de Schiedamse weg is het deze week weer rustig. De lange weg in Delfshaven is ‘s ochtends al vroeg gevuld met bezoekers van de vele winkels aan weerszijden van de straat. Grote ketens zijn hier niet te vinden, op een enkele McDonalds en Kruidvat na. Lokale slagers, juweliers, bakkers en tabakswinkels lijken hier nog ongestoord goede zaken te kunnen doen. Afgelopen zaterdag werden de winkeliers echter opgeschrikt door een opvallend incident: aan de gevel van een van de winkels waren twee handgranaten geplakt.

Waarom deze winkel het slachtoffer was, is nog onduidelijk. Patricia Wessels van de politie Rotterdam stelt dat het onderzoek nog in volle gang is. Het is niet de eerste keer dat een winkel in Rotterdam te maken krijgt met explosief geweld. In december was bij shishalounge Villa Blanca, precies tegenover de waterpijpwinkel, ’s nachts een grote ontploffing. Het zou toen om meerdere handgranaten gaan. Ook werden afgelopen weekend twee andere horecazaken in Rotterdam beschoten.

Geen onveilig gevoel

Toch voelt buurtbewoner Piet Wolters (80) zich niet onveilig. Om de hoek bij de Schiedamseweg gooit hij met zijn linkerhand net zijn laatste kranten in de papiercontainer, terwijl hij met zijn rechterhand zijn fiets vasthoudt. Wolters woont al zijn hele leven in de wijk en denkt niet dat de twee incidenten in verband met elkaar staan. „Toevallig gebeurt het twee keer in dezelfde straat. Wel zie je soms winkels waarvan je je afvraagt of de eigenaren zich niet ook met andere zaken bezighouden. Bijvoorbeeld in het criminele circuit.”

De VVD in Rotterdam deelt dit vermoeden. Het incident afgelopen weekend was voor de coalitiepartij reden om een spoeddebat aan te vragen in de Rotterdamse raad. Volgens fractievoorzitter Vincent Karremans is de maat vol. „We weten dat shishalounges vaak een broeinest zijn voor criminaliteit. Eerdere incidenten in Rotterdam-West en Amsterdam hebben dat ook al aangetoond. Je kunt niet over toeval spreken als het altijd dit soort zaken zijn waar zich dergelijke incidenten voordoen. Bij een normale winkel vind je geen granaten.”

Buurtbewoner Theo de Groot (75) weerspreekt dat de eigenaar van de getroffen waterpijpwinkel zich met louche zaken bezighoudt. De Groot is geboren en getogen in Delfshaven en heeft de wijk zien veranderen. Volgens hem is de eigenaar juist een voorbeeld van een migrant die zijn uiterste best doet om te slagen in Nederland. „Hij is Hindoestaans en heeft de zaak al heel lang. Ik ben vaak in de winkel geweest, bijvoorbeeld om loten of metrokaartjes te kopen.” Waarom iemand juist deze zaak als doelwit heeft, vindt De Groot lastig te duiden. „Jaloezie lijkt mij nog de beste verklaring.”

Voor de gemeente lijkt het sluiten van winkels de enige mogelijkheid om dit soort incidenten te voorkomen. Volgens woordvoerder Frank Vermeulen worden winkels na een incident eerst twee weken gesloten om de politie onderzoek te kunnen laten doen. Mocht de openbare orde daarna nog steeds in het geding zijn, dan kan de zaak voor langere tijd of voorgoed worden gesloten.

Maar kan daarmee een winkel niet heel eenvoudig tot sluiting worden gedwongen door de concurrent? „Natuurlijk wordt bij sluiting naar het gehele plaatje gekeken”, zegt Vincent Karremans. „Als morgen twee granaten voor een Albert Heijn liggen, wordt die niet direct gesloten.” De gemeente controleert winkeliers langere tijd. Als een uitbater er malafide zaken op nahoudt, dan wordt zijn winkel gesloten. Op die manier hoopt Aboutaleb de betrouwbare ondernemers over te houden. Mocht een ondernemer het niet eens zijn met de sluiting, bijvoorbeeld omdat deze enkel gebaseerd is op veiligheidsoverwegingen, dan kan deze bij de rechter worden aangevochten, aldus Frank Vermeulen. Dinsdag zei de eigenaar van Villa Blanca in het Algemeen Dagblad zijn sluiting aan te zullen vechten, naar eigen zeggen omdat „de criminelen op deze manier winnen”.

Karremans onderschrijft het beleid van de gemeente, maar vraagt zich af of burgemeester Aboutaleb er dicht genoeg op zit. Hij denkt dat de burgemeester meer handhavers nodig heeft zodat er „niet steeds achteraf op incidenten hoeft te worden gereageerd". Hij denkt dat het hier „puur om handhaving gaat”. Door de handhavingscapaciteit uit te breiden, kan „de veiligheid van buurtbewoners gegarandeerd worden”.

Veel dubieuze winkels

De eigenaresse van een horecagelegenheid aan de Schiedamseweg, die niet met naam in de krant wil, is het daarmee eens. Ze kent het beleid van de gemeente, maar ziet nog altijd veel winkels waarvan ze zich afvraagt hoe ze rendabel kunnen zijn zónder dat de eigenaren er andere activiteiten op nahouden. Toch voelt ze zich veilig in de wijk, en dat lijkt een breed gedragen gevoel; er kan overal wel iets gebeuren. Ook Muriel Kloek maakt zich geen zorgen. Omdat ze artiest is, komt ze vaak pas laat thuis. „Ik heb nog nooit iets vreemds meegemaakt. Er is veel sociale controle in de wijk, waar ze nu twee jaar woont. „Steeds meer artiesten vestigen zich hier omdat de wijk hipper wordt. Hopelijk verandert dat niet door deze incidenten.”