Wat is voor mijn baby de beste opvang?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: de kinderopvang.

Moeder: „Mijn partner en ik verwachten dit voorjaar ons eerste kindje. Wij werken allebei fulltime dus al snel kwam de vraag wat te doen met opvang van ons kind. Zelf wil ik graag minder werken, dat kan financieel, en de grootouders willen graag oppassen. Na passen en meten kwamen wij uit op één dag de ene oma, een dag de andere oma, een dag kinderopvang, en de rest ikzelf. Dit lijkt ons een regeling met continuïteit omdat iedere week er hetzelfde uit zal zien.

„We vragen ons af of één dag op de opvang niet te weinig is voor een kindje om daar te wennen, aangezien er dan zo veel tijd zit tussen de dagen daar? Ook ben ik benieuwd naar het verschil tussen professionele opvang en het oppassen van grootouders, en het effect daarvan op een kindje.”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Maak een scherpere keuze

Ruben Fukkink: „De Nederlandse baby is kampioen in het aantal wisselende gezichten dat het ziet per week. Mamma, pappa, grootouders van beide kanten, het kinderdagverblijf… Daarin zijn we op de wereld uniek en ik denk niet dat we daar trots op hoeven zijn.

„Een kind heeft het eerste jaar meer stabiliteit en vaste gezichten nodig om zich goed aan volwassenen te kunnen hechten. Ik zou als ouders een scherpere keuze maken: of een van de oma’s drie dagen, of drie dagen kinderopvang. Nederlandse ouders hebben geen goed perspectief op het kinderdagverblijf, ze beperken het tot een dag per week omdat ze zich schuldig voelen. Maar er wordt in die opvang geïnvesteerd. Er is net een nieuwe wet aangenomen dat er voor iedere drie baby’s een vaste verzorger moet zijn, dat was eerst een op vier.

„De discussie over wel of geen kinderdagverblijf zou evenwichtiger zijn als ouders de keuze zouden hebben om korter of langer ouderschapsverlof op te nemen. Nu wordt het inhoudelijke gesprek over professionele opvang gekleurd door de volstrekt vanzelfsprekende behoefte van prille ouders om hun net geboren kind zo min mogelijk uit te besteden.”

Zoveel mogelijk uniformiteit

Marga Akkerman: „Als een kind uit de baarmoeder komt, heeft het geen enkele structuur. Slapen, eten; na de geboorte moet het een fysiologische ritmiek ontwikkelen die past bij hoe wij als volwassenen ons leven hebben ingericht. Daar heeft het een paar maanden voor nodig.

„Het zou mooi zijn als moeder of vader het eerste half jaar nog niet aan het werk hoeven; ik pleit voor een zwangerschapsverlof van zeker negen maanden. Als u zich dat financieel kunt veroorloven, zou ik dat sterk overwegen.

„Voor u over opvang nadenkt: geef uw baby eerst de tijd rustig die transitie te maken. Geef u zelf de tijd om moeder te worden, laat uw man de tijd nemen om vader te worden, om samen ouders te worden, om met zijn drieën een gezin te vormen. Dat is zo ongelofelijk belangrijk. Zeker nu een kind zo’n verandering vormt in het vrije leven dat volwassenen tot die tijd geleid hebben, is die aanpassingstijd essentieel.

Private-equityfondsen verdienen geld met kinderopvangbedrijven, dat moet anders, schrijven Ton Leeggangers en Geert de Wit.Lees ook: Winst van de kinderopvang moet naar de maatschappij

„Mocht dat niet kunnen, dan pleit ik voor zoveel mogelijk uniformiteit. Iedere dag een ander gezicht, een ander stemgeluid, een andere geur is niet prettig voor een baby.

„Een kinderdagverblijf is niet slechter dan opvang door grootouders. Er zijn professionele krachten met wie u een zakelijk gesprek over uw kind kunt voeren, dat ligt met grootouders wel eens lastiger. De oma’s kunnen ook van het kind komen genieten als de ouders er ook zijn, en als achtervang fungeren.”

Correctie (28 maart 2019): in een eerdere versie van dit artikel stond de naam van Ruben Fukkink geschreven als Ruben Fukking. Dit is onjuist en aangepast.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.