Waddenvereniging maakt zich zorgen over olievlek bij Texel

Twee schepen van Rijkswaterstaat ruimen de olievlek op, die woensdag op de Noordzee voor de kust van Texel werd gevonden. De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen.

Een luchtfoto van de olievlek in de Noordzee, op een aantal kilometer van de westkust van Texel.
Een luchtfoto van de olievlek in de Noordzee, op een aantal kilometer van de westkust van Texel. Foto Rijkswaterstaat

Natuur- en milieuorganisatie de Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over een olievlek die woensdag voor de kust van Texel is ontdekt en richting de Waddenzee drijft. De olie zou volgens de organisatie grote schade kunnen veroorzaken onder de zeevogels en het rijke bodemleven in de Waddenzee.

Rijkswaterstaat is woensdag begonnen met het opruimen van de olie. Het is nog niet bekend waar de verontreiniging vandaan komt, maar Rijkswaterstaat zegt dat het om een “relatief kleine” olievlek gaat. Rijkswaterstaat signaleerde de vlek van 4.000 tot 17.000 liter woensdag op satellietbeelden. “Inmiddels is al wel een groot deel opgeruimd, maar we kunnen nu niet zeggen hoeveel er nog aanwezig is”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het gaat om drie slierten die zich donderdag op ongeveer 7 kilometer ten westen van Texel bevonden. Twee slierten bestaan uit een dikke laag olie, die goed kan worden opgezogen door het zogenoemde bestrijdingsvaartuig ‘Hein’, aldus de woordvoerder. Een derde, dunnere laag olie is moeilijker op te ruimen. De Visarend, een ander schip van Rijkswaterstaat, vaart daar nu doorheen om de olie sneller te laten verdampen en afbreken.

“Één getij om op te ruimen”

De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over de waterverontreiniging zo dicht bij de Waddenzee. “Onze grootste angst is dat als er iets meer wind gaat waaien, de olievlek toch het wad in gaat”, zegt Ellen Kuipers van de natuur- en milieuorganisatie. De schepen van Rijkswaterstaat steken volgens haar diep, en kunnen daarom de Waddenzee niet opvaren.

Bovendien worden met de getijden ook grote hoeveelheden zand heen en weer verplaatst. Als er olie op de zandplaat ligt, komt daar het volgende getij een nieuwe laag zand overheen. Dan is de olie niet meer te zien”, zegt Kuipers. “Je hebt maar één getij om op te ruimen.”

Volgens Kuipers staan de dierenopvangcentra rond het Waddengebied paraat om eventueel aangespoelde zeevogels op te vangen en schoon te maken. Er zijn tot nu toe twee vogels met olie op hun veren aangespoeld.