Voormalig PvdA-staatssecretaris Hans Simons (71) overleden

Simons probeerde begin jaren negentig als staatssecretaris van Volksgezondheid een basisverzekering voor alle Nederlanders in te voeren.

Hans Simons in 2011.
Hans Simons in 2011. Foto Peter Hilz

PvdA-politicus Hans Simons, die onder meer staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur was, is woensdag in zijn woonplaats Renesse op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Simons werd vooral bekend door zijn vergeefse poging om begin jaren negentig het zorgverzekersingsstelsel te veranderen.

Simons bekleedde zijn post als staatssecretaris van 1989 tot 1994, in het derde kabinet van premier Ruud Lubbers. Hij kwam als buitenstaander naar Den Haag: Simons was geen Kamerlid, maar kwam over uit de Rotterdamse gemeentepolitiek. Hij werd verantwoordelijk voor de gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

Lees ook dit stuk uit 2001 over Hans Simons: ‘Ik heb geen talent voor hard zijn’

Al vroeg tijdens zijn tijd als staatssecretaris wilde Simons het systeem van zorgverzekeringen op de schop nemen. Hij kwam in 1990 met een voorstel voor één basisverzekering voor alle Nederlanders, op een moment dat er nog een harde tweedeling tussen particuliere verzekeringen en het ziekenfonds bestond. Het ‘plan-Simons’, zoals het voorstel bekend kwam te staan, haalde het uiteindelijk niet. Simons’ opvolgers Els Borst (D66) zette er in 1994 een streep door.

In 1994 nam Simons afscheid van de Haagse politiek. Hij keerde terug naar Rotterdam, waar hij eerder raadslid en (vanaf 1982) wethouder van Onderwijs was geweest. Ook in zijn tweede Rotterdamse politieke carrière werd Simons wethouder, dit keer van Haven en Economische Zaken. Daarnaast diende hij als locoburgemeester. In 2001 zegde Simons de politiek definitief vaarwel. Tot 2009 vervulde hij vervolgens nog bestuurlijke functies in de zorg.